Pe cât este de dulce, pe atât este de periculos. Fără să ne dăm seama, înghițim o jumătate de kilogram de zahăr în fiecare zi, așa că nu ne mai miră că peste jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi, iar 20% dintre noi suferă și de diabet. În plus, scoate din visteria statului român anual aproape 200 de milioane de euro.
„Problema nu este zahărul pe care îl punem noi cu lingurița, ci zahărul ascuns în alimente. Avem zahăr ascuns în băuturi, dar și în alimente în care nu te aștepți”, explică doctorul Gheroghe Mencinicopschi, medic nutriționist.
Astfel, în lipsă de atenție, poți ajunge repede la exces. De altfel, consumul tot mai crescut de zahăr a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să facă noi recomandări. Dacă până acum se stipula că zaharurile ar trebui să reprezinte mai puțin de 10% din aportul energetic total, recomandările OMS arată că o reducere cu 5% a acestora ar aduce beneficii sănătății.
Zahărul nu trebuie să fie consumat în cantități mai mari de 25 de grame zilnic, echivalentul a 6 lingurițe. Însă, la cei care mănâncă zilnic produse procesate, consumul de zahăr ajunge și la 50 de grade de zahăr sau chiar mai mult. Pentru o paralelă, o doză de băutură carbogazoasă poate conține și 10 ligurițe de zahăr, iar o lingură de ketchup are în jur de 4 grame de zahăr.
„Două borcănașe de iaurt sau smântâna 0,1% grăsime au exact doza zilnică de zahăr recomandată pe zi”, mai explică specialistul nutriționist.
„În momentul în care vorbim despre o adicție, vorbim într-adevăr despre o boală, pentru că persoana în cauză este sub controlul absolut al acelei nevoi, iar la un moment dat îl domină”, a spus Jeni Chiriac, psihoterapeut.
Specialiștii spun că dependența de zahăr este asemănătoare cu cea de tutun sau alcool; o dependență care vine la pachet cu o serie de boli: obezitate, diabet sau o serie de afecțiuni cardiovasculare.