ANF – Autoritatea Națională Fitosanitară nu a instituit un sistem de testare a echipamentelor de aplicare a pesticidelor (EAP), indică un audit al Uniunii Europene în România, citat de publicația Lanțul Alimentar.
Iar rezultatul? La momentul auditului, mai precis în octombrie 2019, niciun astfel de echipament nu fusese testat și certificat, dar aceste echipamente sunt folosite în continuare, fapt ce contravine articolului 8, alineatul (2) din Directiva europeană SUD, ce prevede ca, după 26 noiembrie 2016, „numai acele echipamente de aplicare a pesticidelor care au trecut cu succes de inspecție pot fi utilizate în scop profesional”.
”Lipsa punerii în aplicare a unui sistem pentru testarea EAP da naștere unor riscuri pentru oameni, animale și mediu, prin utilizarea unor EAP necertificate și prin lipsa informării operatorilor care folosesc EAP portabile și de spate cu privire la riscurile specifice legate de utilizarea acestor echipamente”, se specifică în raportul realizat de Uniunea Europeană.
Aceasta este concluzia raportului făcut de echipa de audit, care a venit în România pentru a vedea cât de sustenabil gestionează autoritățile și fermierii produsele de protecția plantelor.
ANF – Autoritatea Națională Fitosanitară a mai specificat că întârzierea semnificativă în instituirea sistemului de testare și certificare a fost cauzată de costurile de achiziționare a echipamentelor de testare necesare. De altfel, comisia a evidențiat pentru prima data preocupările sale în acest sens într-o scrisoare care a fost adresată României în octombrie 2017, atunci când Ministerul Agriculturii era condus de Petre Daea.
Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a mai spus ca a avut în vedere externalizarea testarii echipamentelor de aplicare a pesticidelor, întrucât acest lucru este permis de directivă și se întâmplă deja în alte state membre, dar a fost luată decizia politică de a nu externaliza aceste activități către operatori privați.
Pesticidele sunt produse chimice (cu excepția medicamentele) care sunt folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole stocate, dar și pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului și animalelor. Dăunătorii includ microbi, plante sau animale ce concurează cu omul pentru hrană, distrug proprietatea, difuzează boli sau reprezintă o calamitate.