Pericolul descoperit în sticlele de parfum. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Pericolul descoperit în sticlele de parfum. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Comerțul cu mărfuri false reprezintă acum 3,3% din comerțul mondial

Piața produselor contrafăcute reprezintă 3,3% din comerțul mondial și este în creștere. România, din păcate, ocupă un loc fruntaș într-un top făcut pe această temă. China este pe locul întâi la acest gen de produse. Piața de parfum contrafăcut este și ea în creștere. Un astfel de caz, cu sticle de parfum contrafăcut a fost depistat în Călărași. Valoarea totală, conform poliţiştilor de frontieră din Călăraşi, se ridică la 2 milioane de euro.

Comerțul cu mărfuri false reprezintă acum 3,3% din comerțul mondial

Un raport publicat în 2019 scoate la iveală date alarmante. Comerțul cu mărfuri contrafăcute și piratate a crescut constant în ultimii ani . Asta în condițiile în care volumul total al comerțului a stagnat. Valoarea acestui gen de comerț se ridică acum la 3,3% din comerțul global, potrivit unui nou raport al OCDE și al Oficiului de Proprietate Intelectuală al UE.

Tendințele comerțului cu mărfuri contrafăcute și piratate ridică valoarea mărfurilor false importate la nivel mondial la 509 miliarde de dolari. Este în creștere față de 461 miliarde de dolari în 2013.

Pentru Uniunea Europeană, comerțul contrafăcut a reprezentat 6,8% din importurile din țări terțe, în creștere față de 5% în 2013. Aceste cifre nu includ bunuri false produse sau consumate pe plan intern sau produsele piratate distribuite prin internet.

Industria de parfumerie și cosmetică, conform calculelor din studiul OECD-EUIPO din 2019, comerțul global cu parfumerie și produse cosmetice contrafăcute a fost evaluat  la 5,3 miliarde de dolari în 2016. Aceasta reprezintă 4,7% din comerțul global cu parfumuri și cosmetice, industria din primele 15 cele mai afectate de contrafacere și piraterie la nivel mondial în ceea ce privește valoarea.

Sticle de parfum contrafăcut descoperite în România

Mare parte din importul de parfum contrafăcut, conform datelor, vine din Turcia sau din China. Majorittea tranzitează și teritoriul României, ajngând pe piețele occidentale. Un astfel de caz a fost descoperit recent de polițiștii vamali din Călărași.

Autoritățile spun că este vorba de un tir venit din Turcia în care s-au găsit sticle cu parfum contrafăcut în valoare de 2 milioane de euro. Produsele au descopeite în TIR-uri care, teoretic, transportau materiale de construcție pentru piața românească de profil.

Sticlele cu parfum contrafăcut descoperite nu erau adresate pieței occidentale, ci unei firme din România, fiind vorba de peste 33 de mii de articole de parfumerie.

Riscurile folosirii unui parfum contrafăcut

Studiile și testele guvernamentale și industriale au descoperit că unele dintre ingredientele care alcătuiesc cosmetice și parfumuri contrafăcute sunt de-a dreptul periculoase. Produsele cosmetice false conțin adesea lucruri precum arsenic, beriliu și cadmiu.

Acestea se regăsesc împreună cu niveluri ridicate de aluminiu și niveluri periculoase de bacterii. Unele dintre aceste produse au provocat afecțiuni precum acnee, psoriazis, erupții cutanate și infecții oculare.

S-a constatat că un parfum contrafăcut conține DEHP. Substanța este clasificată de Agenția pentru Protecția Mediului ca fiind probabil cancerigenă pentru om. Se știe că aceste parfumuri și colonii false, care conțin uneori și urină, provoacă erupții cutanate grave. Pentru a putea știi dacă un parfum ese sau nu contrafăcut, trebuie urmăriți următorii indicatori:

  • Ambalajul diferă ușor de marca autentică (ar putea avea o culoare diferită sau o literă diferită pe produs) și / sau ambalajul produsului pare întâmplător.
  • Produsul este promovat ca „ediție limitată”, chiar dacă producătorul autentic nu îl oferă ca ediție limitată.
  • Prețul este fie ușor, fie drastic mai mic.
  • Pentru produse cosmetice, consistența sau textura produsului pur și simplu nu se simte sau arată ca marca autentică.
  • În ceea ce privește parfumurile, există ceva puțin dezamăgit în ceea ce privește parfumul, iar culoarea fluidului din sticlă ar putea fi diferită de cea originală.
  • Pentru ambele produse, acestea sunt vândute la comercianții cu amănuntul neautorizați, inclusiv piețele de vechituri, chioșcurile mall-urilor și prin internet.