Pericolul descoperit în măștile de protecție. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Pericolul descoperit în măștile de protecție. Ce semnal de alarmă trag specialiștii. InfoCons a realizat un studiu privitor la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, în ce privește măștile de protecție neconforme, iar datele sunt îngrijorătoare.
Pericolul descoperit în măștile de protecție
Studiul InfoCons despre alertele emise prin sistemul de alertă rapidă european în ce privește măștile de protecție neconforme a indicat că din 264 măști neconforme 40,15% sunt contrafăcute. La ora actuală, pe piață sunt deci 264 tipuri de măști neconforme, date raportate în perioada ianuarie 2020 – august 2021.
Astfel, din punct de vedere al țărilor care au emis alertele, statistica este următoarea: 23,86 % au fost emise de Belgia, 18,18 % au fost emise de Germania, iar 10,61 % au fost emise de România.
În ce privește țara de proveniență a măștilor neconforme care au făcut obiectul aceste alerte, 85,6 % sunt din Republica Populară Chineză, 6,82% sunt de proveniență necunoscută, iar 3,79 % sunt din Turcia.
În plus, potrivit datelor colectate, 40,15 % din măștile ce au făcut obiectul acestor alerte sunt contrafacute.
”Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea!
Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație”, a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
ANPC, avertisment pentru operatorii economici
De asemenea, țara noastră a emis în sistemul RAPEX trei noi alerte privind comercializarea unor măşti de protecţie neconforme, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Aceste măşti neconforme se comercializau sub brandurile Elmed, Ouke şi Maiken, cele din urmă fiind destinate copiilor. Aceste produse nu erau însă certificate de o instituţie care are abilităţi în acest sens şi, prin urmare, este posibil să nu ofere protecţia dorită, au indicat publicate pe site-ul Comisiei Europene.
Până la ora actuală, România este autoarea a 25 de alerte referitoare la măştile comercializate în spaţiul UE.
”Avem toleranţă zero faţă de practicile incorecte ale unora dintre operatorii economici. Suntem extrem de vigilenţi în toate cazurile care prezintă un pericol potenţial pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor români”, a declarat Claudiu Dolot, preşedintele ANPC.
Totodată, ANPC i-a mai avertizat încă o dată, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte să introducă spre comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene, ca să se asigure că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”.