Mai multe companii germane au fost acuzate că „au profitat” de munca forțată a musulmanilor uigur din China. Acuzația a fost făcută de ONG-ul german CEDO. În plângere au fost numite mărci de profil, inclusiv Hugo Boss și C&A. În documentele CEDO mai apar nume, precum Lidl Germania, Aldi Nord și Aldi Sud.
În ultimele zile au apărut tot mai multe materiale care aduc acuzații unor companii germane, printre care și Lidl Germania. Acuzațiile sunt de complicitate și abuz asupra unor minorități din China. CEDO a declarat că aceste companii au fost complice „direct sau indirect” la munca forțată a membrilor minorității musulmane uigur din provincia Xinjiang din China. Asociația a declarat că mărcile, inlcusiv Lidl Germania, sunt vinovate de „presupusă complicitate la crimele împotriva umanității”.
Mai multe țări occidentale au acuzat China că arestează musulmani uigur în vaste lagăre de muncă din vestul țării. Statele Unite susțin că Beijingul efectuează genocid împotriva uigurilor și a altor minorități în Xinjiang.
Experții estimează că peste un milion de oameni sunt închiși în aceste lagăre. Beijingul respinge termenul de genocid și a descris taberele ca fiind centre de formare profesională. Dar uigurii spun că sunt obligați să-și abandoneze tradițiile religioase.
Majoritatea sunt închiși în timp ce lucrează pentru fabrici de textile care furnizează produse către companii multinaționale. Un alt număr de oameni din aceste minorități ar fi lucrat pentru Lidl Germania, în aceleași condiții.
În plângerea sa, CEDO spune că, prin menținerea afacerilor cu regiunea, companiile germane „ajută și încurajează aceste infracțiuni”. Cu toate acuzațiile aduse, nu existau dovezi tangibile de muncă forțată.
„Aceste cinci cazuri sunt doar un exemplu de problemă mult mai mare și mai sistemică”, a declarat pentru AFP Miriam Saage-Maass, directorul CEDO.
C&A a declarat că nu „tolerează munca forțată în lanțul de aprovizionare”. Între timp, Aldi a declarat că a stabilit „standarde obligatorii pentru toți partenerii de afaceri” pentru a preveni aceste probleme.
Hugo Boss a mai spus într-o declarație că „a cerut furnizorilor în urmă cu câteva luni să afle și să confirme că producția de bunuri în lanțul de aprovizionare se desfășoară în conformitate cu drepturile omului”. Compania a adăugat că a acordat „prioritate absolută” și care contează, conform EuroNews.
Între timp, Lidl Germania a condamnat practicile în cauză și a declarat pentru AFP că plângerea ONG-ului se bazează pe „liste vechi de furnizori”. Un purtător de cuvânt al Lidl Germania a declarat că acuzațiile referitoare la companie se referă la comenzi sau perioade de timp din trecut.
Lidl Germania și subsidiarele Lidl din lume, au o politică de „toleranță zero” față de munca forțată și munca copiilor, obligând contractanții de-a lungul lanțului de aprovizionare să respecte standardele sociale.
„Dacă vom fi conștienți de fapte concrete cu privire la încălcarea acestor prevederi, vom investiga și vom lua măsurile corespunzătoare.
În acest context, instalațiile de producție au fost închise.”, a spus purtătorul de cuvânt al Lidl Germania.
În aprilie, o plângere similară împotriva a patru companii multinaționale de îmbrăcăminte a fost depusă în Franța de către grupul anticorupție Sherpa.