30 sept. 2021 | 10:42

Pericolul descoperit în carnea de pasăre din magazine. Nu o cumpăra dacă scrie asta pe etichetă

Sănătate
Pericolul descoperit în carnea de pasăre din magazine. Nu o cumpăra dacă scrie asta pe etichetă
România intervine în criza importului din Polonia cu Salmonella

O număr de țări europene au emis aproape 100 de avertismente cu privire la Salmonella la păsările de curte refrigerate și congelate din Polonia de la începutul lunii martie a acestui an. Datele RASFF prezintă alerte în mai multe state est-europene despre infectările cu Salmonella la păsări. Majoritatea notificărilor au fost făcute de Lituania, urmată de Republica Cehă și Bulgaria. Ulterior a venit și rândul României.

Problema din Polonia cu păsările infectate cu Salmonella continuă

La începutul acestui an, portalul RASFF anunța alerte de infectări cu Salmonella la păsările refiregerate sau congelate exportate de Polonia. Țări, precum din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia, Italia, și Franța, confirmau datele. Majoritatea notificărilor au fost făcute de Lituania, urmată de Republica Cehă și Bulgaria.

Serotipurile implicate includ Enteritidis, Infantis, Typhimurium, Saintpaul, Derby, Newport și Mbandaka. Regulamentul european privind păsările proaspete menționează Salmonella Enteritidis și Typhimurium ca și criteriu de siguranță alimentară.

Aceste serotipuri reprezintă principalul risc pentru sănătatea publică. UE a produs aproximativ 15,2 milioane de tone de carne de pasăre în 2020. Principalul producător din acel an cu 2,5 milioane de tone a fost Polonia.

Păsările infectate cu Salmonella confiscate în Lituania

Autoritățile lituaniene au dezvăluit că în primele cinci luni ale acestui an nu s-a permis vânzarea a peste 100 de tone de carne de pasăre. Au fost scoase de pe piață și alte nouă tone de carne de pasăre infectată cu Salmonella.

Noi loturi erau interzise până la finele lunii mai. După detectarea oricărui tip de Salmonella în Lituania, vânzarea produselor a fost interzisă. De la începutul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai, VMVT a evaluat siguranța și calitatea a 230 de tone de carne de pasăre.

Rezultatele de laborator au arătat că până la 61 de tone erau nesigure și contaminate cu bacterii Salmonella, majoritatea provenind din Polonia. Companiile care distribuie astfel de carne de pasăre în Lituania sunt sancționate.

În același timp au fost instruite să consolideze procedurile interne de auto-monitorizare, să selecteze producătorii și furnizorii mai atent, să le auditeze în mod regulat și să asigure fiabilitatea. În mai, agenția a anunțat că a confiscat 6,2 tone de carne de pasăre în ultimele săptămâni cu Salmonella.

S-au evaluat siguranța și calitatea a peste 22 de tone sau 18 loturi de păsări de curte de la producători lituanieni și importate din Polonia, România și Ungaria. Trei din cinci loturi neconforme au venit din Polonia cu câte unul din România și Ungaria.

România intervine în criza importului din Polonia

În aceste zile Polonia încearcă să abordeze numărul crescut și tot mai mare de alerte legate de Salmonella în produsele din păsări de curte. ANSVA a dezvăluit anul acesta că a găsit transporturi de pulpe congelate din Polonia contaminate cu Salmonella.

Transporturile au fost verificate ca parte a controalelor îmbunătățite ale agenției asupra cărnii și subproduselor de pasăre originare din Polonia și destinate României.

”Este un aflux mare atât de carne cât şi de ouă din Polonia dat fiind faptul că a crescut incidenţa în carne a salomenelie.

Carnea care intră în România din acest stat memebru este oprită. Se prelevează probe şi abia atunci când avem rezultate se poate stabili destinaţia.”, spune Mihai Ponea, director ANSVA.

În România, de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie, două probe s-au dovedit a fi contaminate cu Salmonella Enteritidis. Produsele, file de piept și pui congelate, proveneau din Polonia.

Întreaga cantitate de 21 de tone a fost scoasă de pe piață. Din cantitatea anunțată o tonă de carne de pasăre provenea din județul Bihor și 20 de tone din județul Ilfov. Toate au fost reținute oficial înainte de a fi distruse.

PlaySport
Cum a fost SURPRINSĂ soția fotbalistului român! A crezut că N-O VEDE NIMENI
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Tot mai mulți tineri fac cancer. Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate a crescut brusc cu 80%
Cancan.ro
'Mama la copii' va înnebuni! L-am prins pe Vali Vijelie cu 'pofta inimii'. A posedat-o pe stradă
Stirile PROTV
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Romania TV
Ilinca Vandici, enervată la culme de Lidia Fecioru! Replici dure între ele. ''Mă iertați, nu sunt de acord''. Lidia Fecioru i-a răspuns imediat. ''Poți să nu fii tu de acord cât vrei''
Capital.ro
Ești obligat prin lege dacă stai la BLOC. Interdicția care se aplică la orice oră din zi sau noapte
Adevarul
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
BZI.ro
Spynews.ro
Mirela Vaida a izbucnit în lacrimi, după operația suferită de fiul ei! Cu ce boli s-a confrunat micuțul de 7 ani / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Ce a făcut Florin Salam, după ce a lipsit de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Familia a rămas șocată: ”Nu există așa ceva!”
Redactia.ro
Fanii Barcelonei "au luat foc"! Meme-urile apărute după ce Real Madrid a câștigat din nou "El Clasico"
Digisport.ro
Ce diferență mare de vârstă este, de fapt, între Sorana Cîrstea și fiul lui Ion Țiriac. Bruneta e mult mai tânără decât iubitul ei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar dronele îi împiedică să înainteze”
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Mirela Vaida a izbucnit în lacrimi, după operația suferită de fiul ei! Cu ce boli s-a confrunat micuțul de 7 ani / VIDEO
Spynews
Decizia Simonei Halep, finală și irevocabilă. Anunț cumplit duminică, 21 aprilie
Capital.ro
Frig și ploi însemnate în mare parte din țară. Elena Mateescu, şefa ANM: "Vor fi afectate toate regiunile"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cum l-a cucerit Meghan Markle pe Prințul Harry. Rețeta de ”pui logodnă”
Mediaflux
Mirela Vaida a izbucnit în lacrimi, după operația suferită de fiul ei! Cu ce boli s-a confrunat micuțul de 7 ani / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro