Băutură periculoasă, retrasă de urgență de la raft. Ce produs ”bio” nu trebuie să consumați dacă ați cumpărat

Băutură periculoasă, retrasă de urgență de la raft. Ce produs ”bio” nu trebuie să consumați dacă ați cumpărat
Piața europeană invadată de produse depistate cu oxid de etilenă

Problemele cu depistările de oxid de etilenă continuă. În ultimele luni, din ce în ce mai multe produse au fost retrase din magazine din cauza acestei substanțe. Fie că vorbim de Lidl, Carrefour, Metro, Auchan sau SelGros, toate lanțurile de magazine s-au confruntat cu această situație. ANSVSA a anunțat noi produse depistate cu oxid de etilenă și au cerut retragerea acestora de pe piață.

UDPATE. Reprezentanții brandului Alpro anunță rectificări

În urma publicării informațiilor referitoare la anumite produse retrase de pe rafturile magazinelor Carrefour, Metro, SelGros și Auchan, reprezentații brandului Alpro au trimis o rectificare cu privire la aceste informații, după cum urmează:

„Realitatea este că în produs nu au fost identificate urme de oxid de etilenă deloc, iar retragerea produselor este o precauție suplimentară. Am primit notificare de la furnizorul nostru că există posibilitatea ca guma de guar să fi fost contaminată cu oxid de etilenă pentru că a fost transportată cu mijloace de transport care anterior au transportat plante contaminate.

Analizele făcute intern și de un laborator independent nu au semnalat deloc prezența oxidului de etilenă în produsul finit. Pentru siguranță, însă, am decis retragerea produsului care nu prezintă nici un risc pentru consum, fapt confirmat și de ANSVSA.”, anunță reprezentații Alpro în rectificarea trimisă la redacție.

Piața europeană invadată de produse depistate cu oxid de etilenă

Încă din luna martie a acestui an, în mai toate lanțurile mari de magazine din Europa au fost depistate produse alimentare cu oxid de etilenă. Totul ar fi început de la importurile din India, produsele aduse de aici fiind cele la care s-a găsit pentru prima dată această substanță.

Conform specialiștilor substanța denumită oxid de etilenă, în cantități mici, nu are efecte negative asupra sănătății noastre, dar în cantități peste limita admisă poate avea efecte dăunătoare. Specialiștii ANSVSA au anunțat că peste 3 milioane de produse au fost retrase de pe piețele românești, după ce au descoperit existența acestei substanțe peste limita admisă.

„În ultimile luni întradevăr ANSVSA a retras de pe piață în jur de 3 milioane de produse alimentare. Dar în urmă analizelor efectuate nu s-a identificat în aceste produse oxidul de etilena. Motivul retragerii a fost principiul precauției.

Acel aditiv E410 în componență căruia avem acea humă, este un abore de caruba din Asia, care pe timpul transportului a fost tratat cu un dezinfectant. Lucru interzis în Europa și permis în țările asiatice.

Când s-a constatat că în acest aditiv există cantități infime de oxid de etilenă, oxidul de etilenă a intrat în compoziția E410 care a intrat în înghețată, sucuri și alte produse alimentare.”, a explicat Mihai Ponea, directorul ANSVA.

Carrefour, Metro, Auchan și Selgros retrag alte produse de pe piață

Se pare că noi produse au fost depsitate cu un conținut ridicat de oxid de etilenă. ANSVSA spune că este vorba de o băutură bio, Alpro Cocos BIO, 1L, la care a fost depistată cantitatea de oxid de etilenă peste media admisă.

Produsul este comercializat de către lanțurile de magazine Carrefour, Metro, SelGros și Auchan. Oficialii acestora au emis un comunicat către clienți prin care anunță retragerea băuturii de pe rafturi, în conformitate cu decizia ANSVSA.

„Într-unul dintre produsele noastre, aflat sub marca Alpro, și anume Alpro Cocos BIO, 1L, a fost utilizată guma de guar (E412), agent de îngroșare, care a fost contaminat, prin alăturare, în timpul transportului, din cauza unui lot transportat anterior de plante tratate cu oxid de etilenă, o substanță interzisă în alimentele din Europa. Loturile menționate sunt izolate și bine identificate.

Având în vedere cantitățile extrem de mici utilizate din acest agent de îngroșare, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor şi am decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora. Rechemarea se aplica pentru loturile: 22.11.2021; 29.11.2021; 03.01.2022; 17.01.2022.

Consumatorii sunt sfătuiți să returneze produsul, la magazinul de la care a fost cumpărat, până la data de 18.09.2021. Contravaloarea va fi restituită prin prezentarea bonului fiscal.”, arată informarea emisă de cele patru lanțuri de magazine.