Pericolul care te paște când cumperi ghiocei de pe stradă. Atenție, poți face închisoare!

Pericolul care te paste cand cumperi ghiocei de pe strada

Pare glumă, dar nu este. Tu știi de ce este periculos să cumperi ghiocei de pe stradă? Legea din România interzice acest lucru. De ce poți intra la închisoare dacă nu respecți această regulă. 

Pericolul care te paște când cumperi ghiocei de pe stradă

Ce poate prevesti sosirea primăverii mai potrivit decât gingașii ghiocei? Luni este 1 martie, iar acest lucru înseamnă că, oficial, primăvara a sosit, cel puțin din punct de vedere calendaristic, spre bucuria românilor care iubesc vremea călduroasă și senină pe care luna lui Mărțișor promite să o aducă. De când lumea și pământul, pe datele de 1 și 8 martie domnii din toate colțurile României s-au chinuit să culeagă ghiocei și să cumpere cele mai frumoase mărțișoare și cadouri pentru femeile importante din viețile lor.

Cu toate acestea, se pare că procurarea ghioceilor nu mai este posibilă în acest an. Conform legii, în mai multe state din Europa ghioceii sălbatici sunt considerați specie rară. Florile au ajuns pe cale de dispariție din cauza comerțului abuziv petrecut în ultimii ani. Din acest motiv, persoanele care sunt prinse achiziționând ghiocei riscă sancțiuni usturătoarea, precum amenzi de până la 3000 de lei sau ani de închisoare.

Potritiv legislației, ghioceii sunt protejați de către următoarele legi:

  1.  Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice
  2. Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice
  3. Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

Cu cât vând românii ghioceii pe stradă

Conform ordonanței de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice persoanele care încalcă legea și nu protejează plantele rare precum ghiocelul este pasibil de închisoare și poate petrece de la trei luni până la un an în spatele gratiilor. De asemenea, amenzile se ridică până la suma de 3.000 de lei.

Cu toate acestea, românii nu s-au oprit din a comercializa florile preferate ale Mărțișorului, iar pe stradă deja au apărut tarabe, standuri și magazine care vând ghiocei cu 25 de lei buchetul. Chiar dacă cei mai mulți dintre țărani spun că florile sunt culese de la ei din grădină, polițiștii îi supraveghează pentru a se asigura că totul este în conformitate cu legea.

„Mulţi vând din ceea ce cresc acasă. Şi pentru a atrage, un pas de marketing, chiar în cazul când se opreşte automobilul şi procură, ei spun că sunt din pădure. Dacă nu s-ar opri, dacă nu ar staţiona, dacă nu ar fi cerere pentru aceste plante, atunci s-ar stopa în genere toată comercializarea”, a declarat Vitalie Starodub, inginer-şef silvic la Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei, pentru publika.md.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI