Care este pericolul ascuns din piscinele verii? Medicii ne sfătuiesc să fim atenți unde ne bucurăm de clipe de relaxare în apă. Mulți români adore să se scalde și zilnic în zilele călduroase dacă au posibilitatea. Copiii sunt cu siguranță unii din cei mai fericiți de deschiderea ștrandurilor, moment în care pot să se bălăcească în voie alături de prieteni și să se joace în apă. De ce detalii trebuie să țină cont părinții?
Medicii ne sfătuiesc să fim atenți la locurile în care ieșim alături de familie și prieteni să ne răcorim. Mulți dintre oameni adoră să petreacă timp la mare, dar acesta este limitat de concediu de cele mai multe ori, așa că opțiunea cea mai bună este o piscină din oraș sau un ștrand la care deseori se adună mulți copii.
Toți trebuie să știe că pericolul infecțiilor este mult mai mare decât ar crede. Infecțiile urinare din timpul verii apar în special din cauza căldurii excesive care deshidratează organismul mai mult decât în alte anotimpuri și ajută bacteriile să se înmulțească în vezica urinară. Un alt factor major care contribuie la infecții este și îmbăierea în ape care nu sunt tocmai curate.
,,Infecțiile urinare de vară sunt infecții date de germeni, de bacterii care de regulă nu pun probleme din punct de vedere al antibioticului, pentru că nu sunt date de bacterii din acelea multirezistente, cum sunt cele din spital.
Sunt bacterii care pot fi luate din ape insalubre, de exemplu, dacă facem baie într-un lac, într-un iaz, într-o piscină necontrolată din punct de vedere medical, cam de aici am putea să ne gândim că facem în sezonul de vară infecții urinare”, a explicat prof.univ.doc. Carmen Dobobăț pentru DC Medical.
Simptomele infecțiilor urinare diferă în funcție de localizarea lor. Ele pot fi multiple când vine vorba despre infecții urinare joase/inferioare și cistite. Unii pacienți au febră, alții un disconfort.
Medicul stabilește tratamentul în funcție de tipul infecției urinare și gravitatea afecțiunii. De asemenea, există și alte medicamente în afară de injectabile pentru tratarea infecției urinare.
,,Febră, de regulă. Am avut o pacientă care a venit fără febră. De regulă apare febră, dar ea a venit fără, proaspăt întoarsă dintr-o zonă unde făcuse baie în piscină și care avea numai o senzație de disconfort în zona vezicii urinare, care putea fi confundată cu ceea ce numim, pe înțelesul tuturor, nisip în vezica urinară”, a mai spus medicul.