Pericolul ascuns în shaorma. Un medic explică: „Cu cât este mai exotică, cu atât este mai periculoasă”

de: Ioana Bucur
07 03. 2023

În ultimii ani, a devenit una dintre mâncărurile preferate ale românilor, fiind alegerea cea mai simplă în momentul în care vrem să mâncăm în oraș, dar nu avem timp să stăm la restaurant. Un medic trage un semnal de alarmă, dezvăluind pericolul ascuns în shaorma.

Un medic dezvăluie pericolul ascuns în shaorma

Fie că suntem în oraș sau acasă, dar nu vrem sau nu avem timp să gătim, mâncarea preferată este la un simplu telefon distanță. În doar câteva minute putem primi ce preparate ne dorim. Oferta este uriașă, însă pentru mulți români, alegerea este de multe ori aceeași: clasica shaorma. Făcută din diferite tipuri de carne, cu ingrediente pe care ni le putem alege singuri, în funcție de preferințe, este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.

Însă pot exista situații în care răsfățul culinar are apoi consecințe neplăcute, cauzate nu de calitatea ingredientelor folosite, ci de o reacție alergică a organismului.

Un medic a explicat care sunt cele mai frecvente simptome ce apar în cazul alergiilor alimentare, acestea fiind pruritul și o stare de rău digestivă.

„Alimentele cu cel mai mare risc de a produce alergii sunt: grâul, laptele, ouăle, peștele, fructele de mare și fructele înrudite cu arahide, nuci, migdale”, a spus Poliana Leru, medic alergolog, la Antena 3 CNN.

Citește și: Cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume. Detaliile neștiute de mulți

„Nu știm totdeauna ce mâncăm”

Pe lista alimentelor cu risc mare de a produce alergii este și shaorma, dacă este preparată cu un anumit condiment. Medicul a dezvăluit că a avut paciente ce au dezvoltat reacții severe:

„Pe lista alimentelor cu risc mai sunt şi soia, susan, muștar, semințe, condimente. Cât despre condimente, amintim aici coriandrul, care este o plantă care poate să producă alergii. De aceea, este bine să fim atenţi atunci când mâncăm shaorma.

Am avut paciente care au făcut alergie severă după ce au mâncat shaorma, care conținea și coriandru. Alimentația de tip oriental, exotic, cu cât este mai exotic, cu atât este mai periculoasă, pentru că nici nu știm totdeauna ce mâncăm”, a adăugat aceasta, pentru sursa citată.

Potrivit specialistului, „simptomele pot apărea la un interval cuprins între 30 – 120 minute. Apariţia simptomatologiei depinde de tipul de digestie, dar şi de nişte factori particulari. Dacă persoana este sensibilizată mult la un anumit aliment, simptomatologia poate apărea şi în jumătate de oră sau mai repede”.

Citește și: Câte calorii are o shaorma la fast-food-urile din România. Ce ingrediente trebuie să eviți