Roșiile se numără printre legumele preferate ale românilor. Sunt consumate atât iarna, dar mai ales vara. Specialiștii ne atenționează cu privire la pericolul la care ne expunem atunci când cumpărăm roșii. Multe dintre ele conțin pesticide.
Pe tarabele din România, majoritatea roșiilor sunt importate din Turcia. Potrivit Comisiei Europene, țara noastră a cumpărat anul trecut tomate în valoare de peste 92 de milioane de dolari.
Un lucru important de menționat este că, în anul 2022, roșiile turcești au avut cel mai ridicat nivel de pesticide. Cu toate acestea, producția europeană de roșii este scădere, motiv pentru care exportatorii turci se așteaptă la o creștere a cererii de tomate din producția internă pe piața europeană.
România este campioană la roșiile importate din Turcia. Țara noastră este urmată de de Ucraina cu peste 64 de milioane de dolari, Polonia cu peste 56 de milioane de dolari, Germania cu aproape 54 de milioane de dolari și de Rusia cu aproape 41 de milioane de dolari.
Conform unei analize efectuate de către Autoritatea Națională Fitosanitară, mai bine de 40% din legumele românești au urme de pesticide. Atunci când vorbim de fructe, avem de a face cu un procent mult mai mare, de 58%.
Din acest motiv, este bine să știți cum să identificați legumele sau fructele care au multe pesticide. Cele mai tratate legume sunt roșiile. Pe piață există și tomate crescute natural, dar trebuie să știm cum să le identificăm.
„Sunt anumite criterii care ne ajută să le diferențiem pe cele sănătoase de cele tratate chimic.
De exemplu, în cazul tomatei tratate cu pesticide, la palpat, se simte că este foarte tare. Apoi, dacă este tăiată, se poate observa cât de seacă este. De asemenea, rezistă foarte mult, chiar și până la două săptămâni.
De cealaltă parte, o tomată netratată sau ajutată într-un mod mai natural rezistă doar două-trei zile, începe să se strice, deci este foarte perisabilă chiar dacă o depozităm într-un spațiu mai răcoros.
De asemenea, alte moduri în care ne putem da seama dacă este sau nu sănătoasă sunt gustul, aspectul semințelor și al pulpei. Multe dintre soiurile de tomate sunt suculente, foarte puține sunt mai ferme.
Și mirosul contează: cele tratate nu prea au miros, în timp ce tomatele naturale au un miros specific, aromat și destul de puternic”, a explicat Valentina Stoian, potrivit adevărul.ro