27 iul. 2021 | 22:33

Pericolul ascuns în parizerul de pe vremea lui Ceaușescu. Românii abia acum au aflat ce mâncau, de fapt

Social
Pericolul ascuns în parizerul de pe vremea lui Ceaușescu. Românii abia acum au aflat ce mâncau, de fapt
Pericolul ascuns in parizerul de pe vremea lui Ceausescu

Încă de pe vremea comunismului, parizerul a reprezentat unul dintre alimentele preferate de români. Chiar dacă nu este cel mai sănătos mezel, cei mici și cei mari adoră să consume sandvișuri cu parizer și unt dimineața, la cafea. Ce pericol era ascuns în parizerul de pe vremea comunistă

Ce pericol era ascuns în parizerul de pe vremea lui Ceaușescu

Specialiștii în industria alimentară spun că există, totuși, anumiți producători care aduc pe piaţă anumite sortimente de parizer de calitate, mezeluri care nu conțin prea multe E-uri.

În ceea ce privește parizerul care se consuma acum mai bine de 30 de ani, nostalgicii regimului comunist spun că produsul respectiv era extrem de nociv pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit unor studii îngrijorătoare care au fost făcute acum câţiva ani, multe dintre sortimentele comerializate pe piaţa din România conţineau zgârciuri, cartilagii, piele de pasăre, emulsie din şorici, aditivi, monoglutamatul de sodiu şi diverși coloranţi.

Cu toate acestea, se pare că cel mai nociv mezel a fost parizerul radioactiv care se vindea în alimentare, pe vremea regimului Ceauşescu.

O chimistă renumită a fost cea care a făcut această descoperire potrivit căreia în componenţa parizerului intra un adeziv radioactiv, care transforma produsul într-un cancerigen.

Cum au încercat comuniștii să mușamalizeze totul

Îngrozită de lucrurile descoperite, chimista Vasile Marilena a trimis probele la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, la laboratorul I.G.S. şi LAREX şi la laboratorul de analize a produselor de origine animală OBOR.

Odată ce au venit rezultatele, acestea au confirmat primele informaţii. Parizerul conținea fluor de 112-289 mg/kg faţă de 30 mg/kg admis, de la peste trei la aproape zece ori mai mult, generând, astfel „efecte toxice cumulative”.

De asemenea, conţinutul de elemente radioactive depăşea limitele normelor sanitare astfel: Uraniu-238 faţă de 0,1 pCi/g admis, probele conţineau 3-7,3 pCi/g.

„Suntem la începutul lunii decembrie 1984. La o sucursală din Ploieşti a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calităţii Mărfurilor, o ingineră chimistă tocmai făcea o descoperire dintre cele mai grave.

Vasile Marilena, căci despre ea este vorba, a avut curiozitatea să verifice ce conţineau 49 de probe luate din preparatele din carne care se comercializau în Bucureşti şi Ploieşti (salamuri, mezeluri, parizer etc.).

Descoperirea a fost atât de gravă încât, peste câteva zile de numele ei aveau să afle de la Emil Macri (şeful Direcţiei a II-a a DSS), Iulian Vlad (adjunctul ministrului de Interne), până la Postelnicu şi Ceauşescu.

Pentru a reduce importurile de adjuvanţi alimentari, pe fondul politicii generale de reducere a cheltuielilor valutare, oficialii români au luat decizia în 1982 ca în fabricarea mezelurilor să folosească un adeziv „alimentar” produs de Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Valea Călugărească. Era vorba de fosfoliant.”, au declarat specialiștii, conform celor de la unica.ro

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro