Tuturor ne place ca atunci când intrăm într-o încăpere, să fim întâmpinați de o aromă proaspătă și revigorantă. Multe gospodine folosesc în acest sens odorizante. Mai ales vara, când temperaturile sunt foarte ridicate, o senzație de prospețime poate fi bine primită. Știai, însă, despre pericolul ascuns în odorizantele de cameră? Iată ce substanțe toxice conțin!
Odorizantele de cameră se numără, probabil, printre cele mai iubite produse decorative folosite de gospodine în locuințe. Pe lângă faptul că oferă o notă frumoasă din punct de vedere estetic încăperilor în care sunt așezate, asigură întotdeauna un flux de aromă plăcută. E imposibil să nu apreciezi prospețimea dintr-o cameră curată.
Doar că, dincolo de aroma frumoasă pe care o pot emana odorizantele de cameră, acestea prezintă un pericol despre care prea puțin se vorbește. Are legătură cu substanțele chimice pe care produsele cu pricina le prezintă în compoziția lor, potrivit unor analize efectuate de specialiștii din industrie.
Substanțele chimice care asigură anumite arome ale produselor odorizante „sunt derivate din petrol, precum și aerosoli, a căror siguranță pentru sănătate a fost pusă sub semnul întrebării în studii recente din cauza toxicității”, a arătat una dintre cele mai importante companii de consultanță olfactivă din Spania, potrivit publicației El Tiempo.
Dacă vrei să te asiguri că nu îți expui corpul unor probleme grave de sănătate, cel mai bine este să optezi pentru odorizante cât mai naturale. De regulă, acestea sunt fabricate din uleiuri esențiale concentrate, care ajută la obținerea unor mirosuri și arome foarte intense, dar și durabile.
În general, există trei substanțe chimice prezente în majoritatea odorizantelor de cameră, ce pot să afecteze în mod negativ starea de sănătate. Prima dintre ele este isopropanolul, un tip de alcool care prezintă miros foarte puternic. Această substanță este incoloră și se diluează ușor, expunând organismul uman unui anumit risc din punct de vedere al sănătății.
Aldehidele se numără, de asemenea, printre substanțele prezente în compoziția difuzoarelor chimice de cameră. Pe unele recipiente poate să fie indicat faptul că acest component este extras în mod natural din plante și flori aromatice, cum ar fi „lavanda, menta, laurul și citricele, cu o aromă foarte plăcută, mentolată”. Cea mai folosită substanță în odorizantele chimice de cameră, versiunea sintetică, este acetatul de linalil, în realitate.
Linanolul este o componentă periculoasă, de asemenea. Este des utilizată pentru fabricarea lumânărilor naturale, deși „sunt adesea prelucrate prin diferite reacții chimice, prezentând o carboxaldehidă în compoziția parfumului”. Specialiștii nu recomandă să se facă exces de aceasta, fiindcă poate expune sănătatea unor riscuri majore, în timp.