Pericolul ascuns în nămolul de pe plajă. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Pericolul ascuns în nămolul de pe plajă. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Pericolul ascuns in namolul de pe plaja. Specialistii trag un semnal de alarma

Medicii avertizează românii să nu mai cumpere nămol de la comercianții de pe plajă. Care este pericolul real ascuns în această cremă. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Cum îți dai seama dacă nămolul care se vinde pe plajă este sau nu cel bun.

Pericolul ascuns în nămolul de pe plajă

Odată ce turiștii au dat iama pe litoralul românesc, în stațiunile de la mare au început să apară diverși vânzători ambulanți care oferă sticle cu nămol de la Techirgiol pentru o sumă modică.

Cu toate acestea, specialiștii din domeniul medical trag un semnal de alarmă către toți turiștii și localnicii care sunt păcăliți în a cumpăra nămol de la cei de pe plajă.

Medicii spun că produsul cu proprietăți terapeutice se folosește exclusiv în instituții de specialitate, iar nămolul care se vinde pe litoralul românesc ar fi doar un amestec de noroi și nămolul dejectat de la Sanatoriul Balnear, ceea ce este toxic pentru pielea umană.

Chiar dacă a fost interzisă, de acum câțiva ani, vânzarea unor asemenea produse pe litoral, cei mai descurcăreți dintre comercianți găsesc o modalitate de a se strecura prin mulțime și a convinge câțiva români să cumpere „nămol de la Techirghiol”.

Specialiștii recomandă să fim atenți la culoarea nămolului atunci când îl procurăm. În cadrul unui experiment jurnalistic, cei de la PRO TV au cumpărat o pungă de nămol și l-au dus pentru a fi testat la Sanatoriul Techirghiol.

„În primul rând, suprafața este deja oxidată, deci a stat destul de mult din momentul recoltării de unde a fost și până a ajuns să fie oferit cuiva spre vânzare. Nici mirosul nu este caracteristic. Este un nămol deshidratat, ținut mult”, a declarat unul dintre medicii de la Sanatoriul Techirghiol, conform stirileprotv.ro.

Ce beneficii terapeutice are, de fapt, nămolul de la Techirghiol

Nămolul de la Techirghiol este cunoscut pentru proprietățile sale benefice și terapeutice. Ajută la combaterea reumatismului și este foarte bun pentru însănătoșirea articulațiilor.

În fiecare an, sute de turiști vin la Techirghiol pentru tratamente cu nămolul sapropelic, apa sărată, aerosolii naturali și valoroasele izvoare cu ape mezotermale.

„Cea mai mare porțiune de patologie căreia ne adresăm este practic patologia degenerativă. Aici, putem să adăugăm după patologia degenerativă reumatismul articular pe care îl cunoaște toată lumea în termeni liberi.

Avem patologiile din reumatologie, spondilită anchilozantă, bolile cutanate, bolile neurologice”, precizează dr. Iuliana Vlădăreanu, medic specialist medicină fizică și balneologie.