Pericolul ascuns în cafeaua fără cofeină. Românii nici nu știu la ce se expun, de fapt
Una dintre băuturile preferate de români este cafeaua, chit că e cea de dimineață, sau cea de la prânz. Dar puțini oameni știu despre pericolul ascuns în cafeaua fără cofeină. De ce? Pentru că prea puțini specialiști trag un semnal de alarmă în legătură cu procesul prin care se extrage cofeina din cafea.
Pericolul ascuns în cafeaua fără cofeină
Medicii și nutriționiștii trag un semnal de alarmă asupra consumului de cafea fără cofeină. Aceștia susțin, conform adevărul.ro, că această băutură decofeinizată este periculoasă în exces. Specialiștii susțin că este la fel de periculoasă ca o cafea normală și asta din cauza substanțelor folosite în procesul de decofeinizare.
În mod normal, toate boabele de cafea conțin cofeină. Din păcate, această substanță nu face bine unor oameni. Așa că s-a inventat un procedeu prin care cofeina este extrasă din boabe. Din păcate, pentru acest lucru se folosesc chimicale periculoase în acest proces industrial.
Cafeaua, decofeinizată cu chimicale periculoase
„Boabele sunt înmuiate într-un solvent chimic care eliberează cofeina. Unii dintre solvenţi sunt aceiaşi utilizaţi în diluantul pentru pictură sau dizolvanţi” a explicat William Li, medic, preşedinte şi directore medical la Fundaţia Angiogenesis.
Pe lângă faptul că oamenii pot ingera chimicale periculoase, problemele nu se opresc aici. Clorura de metilen nu este un produs chimic uşor. După ce este inhalată sau ingerată, poate produce iritații la nivelul nasului și gâtului. În plus, afectează și sistemul nervos, conform specialiștilor.
Chimicalele folosite la decofeinizarea cafelei pot provoca și artrită rematoidă, dar pot crește și riscul de a dezvolta celule canceroase. Cafeaua fără cofeină mai poate crește și nivelul colesterolului, deci nu este deloc indicată persoanelor care suferă de această afecțiune.
„Este recunoscut faptul că încetineşte temporar sistemul nostru nervos central”, a confirmat medicul AVA Williams.
Riscurile cafelei fără cofeină
Specialiștii susțin că oamenii care aleg să bea cafea fără cofeină pierd avantajele pe care le are, de fapt, cafeaua cu cofeină. Nu uitați că această substanță este, totuși, una naturală. Doctorul sus menționat susține că, în timpul decofeinizării, se pierd ”multe substanţe chimice bioactive naturale care stimulează apărarea sănătăţii”.
Cu toate că oamenii cred că beau cafea fără cofeină, expertul Williams le dă o veste tristă. Cafeaua nu se poate decofeiniza 100%. Aceasta mai prezintă o urmă de 5% de cofeină după tot acest proces chimic de decofeinizare. Cu toate că băutura devine mai puțin acidă, cafeaua fără cofeină poate creşte în concentraţia de gastrină serică care declanşează aciditatea.