Pericolul ascuns de pâinea prăjită. Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci prea multă

de: Alexandra Chivu
30 01. 2021

Adio pâine…și slăbești! Dar are și ea rostul ei, dacă este consumată cu moderație. Ea ameliorează diareea și este recomandată diabeticilor. Când devine un pericol?

Pâinea prăjită, un pericol dacă e consumată astfel

Atunci când prăjești pâinea prea mult și la temperaturi mari, peste 120 de grade Celsius, fie că o pui într-o tigaie sau într-un toaster, se formează acrilamida, substanță puternic oxidantă, mutagenă și neurotoxică. Ea rezultă din combinarea amidonului sau a altor poliglucide, la temperaturi înalte, cu acroleina.

Acrilamida este o substanță cancerigenă și se poate găsi și în cartofii prăjiți, semipreparate sau produsele de patiserie. Recomandarea doctorului nutriționist Oana Bogdana Greblă este să prăjim pâinea până la culoarea aurie, nicidecum până la culoarea maro sau negru.

E bună pentru diabetici, luptă împotriva diareei și este remediu pentru stări de greață și vărsături

  • Prin prăjire, conținutul de gărime și, implicit, indicele glicemic, scade, aspect important pentru persoanele care trebuie să țină cont în fiecare minut de nivelul glicemiei.
  • De asemenea, deseori, aceasta este indicată în cazule oamenilor care au probleme cu stomacul deranjat ca urmare a unei toxiinfecții alimentare.
  • O felie de pâine prăjită cu puțin unt poate fi un remediu util în cazul în care te confrunți cu vărsături sau stări de greață.

Pâinea prăjită se digeră mai ușor

Pâinea prăjită are tot atâtea calorii precum pâinea neprăjită. Prin uscare doar se elimină apa, iar greutatea pâinii este mai mică, însă nutrienții și caloriile se concentrează. Așadar, o felie de pâine prăjită este identică din punct de vedere nutrițional cu o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Însă, există totuși o diferență. Pâinea prăjită are avantajul că se digeră mai ușor și nu produce balonare, drept pentru care este frecvent indicată după crizele biliare.

Pâinea albă nu aduce niciun beneficiu sănătății

Pâinea albă are foarte puțini nutrienți și foarte multe calorii. 100 de calorii înseamnă o felie de pâine, iar dacă scoatem această felie din alimentația noastră zilnică, într-un an vom reuși să pierdem 4 kilograme, iar în doi 8 kilograme, ceea ce, în vremurile noastre, reprezintă o minune deoarece tot ce ne înconjoară ne poate duce pe nesimțite spre supraponderabilitate.

„Toată lumea are impresia că pâinea integrală poate fi mâncată fără griji și, mai mult, că ne slăbește. Nu. Pâinea integrală are o absorbție mai lentă, este mai nutritivă, pentru că nu este făcută cu făină rafinată, dar îngrașă la fel de mult ca și pâinea cealaltă”, a explicat Marie Vrânceanu, nutriționist.