Oficialii din Ministerul Agriculturii au venit la Dăbuleni și au declarat că în doi ani calitatea produsului românesc va fi recunoscută oficial. Pepenele din localitatea doljeană va fi un produs cu indicație geografică protejată.
Anunțul oficial a venit de la George Cățean, secretat de stat în Ministerul Agriculturii. Acesta a declarat că autoritățile vor demara procedura ca pepenele de Dăbuleni să fie produs cu indicație geografică protejată. Cățean a fost prezent la Ziua Pepenelui de Dăbuleni, organizată marți de stațiunea de cercetare din localitate.
Secretarul de stat speră ca în cel mult doi ani să obțină actul de identitate pentru pepenele de Dăbuleni. Vestea a ajuns și la producătorii din Dăbuleni, care se bucură de inițiativă. George Cățean a explicat ce înseamnă ca un produs să primească indicație geografică protejată.
„În primul rând, pepenele de Dăbuleni va fi recunoscut pentru calitate, iar producătorul va fi protejat. În plus, vor fi oportunităţi în ceea ce priveşte poziţionarea pe piaţă, accesul la raft şi nu în ultimul rând, vor exista oportunităţi de finanţare. Din păcate, avem o invazie de pepeni vânduţi ca şi pepeni de Dăbuleni, dar de fapt vorbim despre o înşelăciune la adresa consumatorului. Primul pepene recoltat la Dăbuleni a fost în urmă cu trei săptămâni, iar noi de mai bine de două luni vedem pe marginea drumurilor naţionale oameni care spun că vând pepene de Dăbuleni. Consumatorii sunt înşelaţi şi doar prin protejarea acestui produs, putem opri acest fenomen”, a declarat George Căţean.
În 2021, kilogramul de pepene din Dăbuleni pleacă de la 3 lei. În funcția de zona țării, în piețe ar putea pleca de la 10 lei. În județul Dolj s-a cultivat o suprafață de 3.500 de hectare de pepeni. O treime din această suprafață se află pe raza localității Dăbuleni. Producția din acest an se ridică la circa 70 de tone.
“Calitativ sunt mai buni ca anul trecut și ca miez și ca dulceață și ca aspect. Anul acesta sperăm la 60-70 de tone la hectar. Din cauza temperaturilor scăzute au ajuns la maturitatea optimă”, spune Viorel Mușat, fermier.
”Lubenița românească are alt gust. Zici că mănânci lubeniță. Ailaltă mănânci…o mănânci de poftă, că ai plăcere să cumperi înainte, dar nu are niciun gust”, spune Codruța Diaconu, fermier.
Problema cea mai mare sunt pepenii aduși din Grecia. Anul trecut, în această perioadă, piața din Dăbuleni era plină cu camioane și remorci cu pepeni.