Pensionarii din Galați s-au modernizat. Cum au ajuns să-și achite facturile de utilităţi la bibliotecă: „M-au învăţat ca pe un copil de clasa întâia”

Pensionarii din Galați s-au modernizat. Cum au ajuns să-și achite facturile de utilităţi la bibliotecă: „M-au învăţat ca pe un copil de clasa întâia”
Pensionarii din Galați s-au modernizat. Cum au ajuns să-și achite facturile de utilităţi la bibliotecă

Pensionarii din Galați au venit la bibliotecă pentru a fi ajutați să plătească facturile online, să-și scoată certificatul digital sau să se programeze la vaccinare. Mulți dintre ei au venit pentru a-și schimba contractele cu companiile de gaze și electricitate.

Pensionarii din Galați își achită facturile la bibliotecă

La începutul anului, Biblioteca V.A. Urechia din Galați s-a transformat în centru de asistență pentru cei care nu se descurcă online. La sediul și la filialele bibliotecii, gălățenii sunt învățați să folosească internetul pentru a-și schimba contractele cu companiile de utilități sau chiar să-și plătească facturile.

„Este un program de succes, derulat împreună cu Consiliul Judeţean Galaţi. Este foarte bine primit de comunitate şi apreciat, iar asta ne bucură nespus. Ne-am dorit să venim din nou în sprijinul gălăţenilor, ceea ce am şi făcut. Seniorii au mare nevoie de îndrumare în utilizarea computerului, se simt mult mai în siguranţă asistaţi de colegele noastre, care le explică fiecare pas, cu multă răbdare. Datorită colegelor de la Referinţe electronice&internet, oamenii şi-au creat conturi pentru a-şi plăti online facturile la utilităţi, şi-au făcut programări pentru schimbarea actelor de identitate, dar nu numai”, ne-a declarat Corina Dobre, managerul Bibliotecii V.A Urechia.

Cititorii pot împrumuta cărți fără a interacționa cu bibliotecarii

De când s-a lansat proiectul, peste 700 de cetățeni au venit să ceară ajutor. În această situație s-a aflat și Victorița Stan. Aceasta a avut nevoie de o programare la eliberarea cărții de identitate și să-și facă un cont pentru plata online a utilităților.

„Să le dea Dumnezeu sănătate că au grijă de seniori. Mi-am plătit impozitul şi am făcut o programare pentru buletin. M-au învăţat ca pe un copil de clasa întâia. Cu multă răbdare. Au fost minunate doamnele de la bibliotecă”, spune Victoriţa Stan, o clientă a bibliotecii.

Un alt proiect interesant aflat în derulare la Biblioteca V.A. Urechia din Galați este automatizarea activității instituției și de securizare a fondului de carte. Cu ajutorul acestuia, cititorii pot împrumuta cărți și pot să le returneze fără a interacționa cu bibliotecarii.

De asemenea, cu acest nou sistem, restituirea cărților se va putea face chiar și în cursul nopții. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 1,2 milioane de lei.

Sistemul cuprinde echipamente fixe și mobile de citire și scriere, terminale mobile pentru identificarea rapidă a cărților, sisteme de transmitere rapidă a datelor și sistem automat de împrumut sau de returnare a cărților. Biblioteca conține un fond de carte de aproximativ 900.000 de volume.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI