Adevărul despre majorarea alocațiilor. Graficele oficiale, publicate azi-noapte de Ministerul Finanțelor

Adevărul despre majorarea alocațiilor. Graficele oficiale, publicate azi-noapte de Ministerul Finanțelor
Alocațiile se vor mări în etape egale

Odată cu anunțul noului buget pentru 2021 s-au alocat și banii necesari către ministere. Ministerul Muncii a primit cu 10% mai mult decât la ultima rectificare bugetară. Suma exactă este de 53,7 miliarde lei alocați de la bugetul de stat. Deși guvernanții anunțau că nu se vor mai face majorări, se pare că alocațiile copiilor vor crește.

Alocațiile copiilor se vor mări în etape egale

Conform Ministerului Muncii alocațiile copiilor au crescut și vor mai crește Este vorba de cei până la doi ani și cei cu handicap. Majorările vor fi și pentru cei între 2-18 ani. Conform Ministrului alocațiile copiilor vor crește în cinci etape egale, procentul fiind de 20%. Prin odonanța dată anul trecut valoarea pentru alocațiile copiilor va crește până la 600 lei pentru cei până la doi ani și cu handicap.

Pentru categoria 2-18 se vor adăuga 300 de lei. Prin OUG 123/2020 pentru alocațiile copiilor,  la sumele existente, se vor adăuga în cinci etape câte 58, respectiv 29 de lei. Cele cinci etape vor fi de valoare nominală egală, spune ordonanța din 2020 ce modifică alocațiile copiilor. După un simplu calcul matematic vom constanta că în raport cu 2020, de la 1 ianuarie 2021 alocațiile cresc cu 16%.

”Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocațiile copiilor, majorarea alocației pentru copii până la nivelul de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap, respectiv până la 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, se realizează etapizat prin majorarea cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, respectiv 300 lei, şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020.”, scrie Ministerul de Finanțe pe Facebok.

Raluca Turcan anunța majorările din decembrie

Deși OUG 123/2020 era publicată în în iulie anul trecut, efectele sale se regăsesc deja de la 1 ianuarie 2021. După preluarea ministerului, Raluca Turcan, în decembrie anul trecut anunța primă mărire de 16% la alocațiile copiilor, după cum am prezentat anterior.

”Alocațiile pentru copii vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit, exact cum am promis”, a anunțat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Datele arată o creștere semnificativă, în raport cu anii trecuți, dar cu toate astea suma finală este una foarte mică. Bugetul pe 2021, unul de austeritate ridică mari semne de întrebare. Recent același ministru Turcan își arăta îngrijorarea cu privire la plata pensiilor, în condițiile actualului buget.

”Bugetul pe care îl avem ne aduce în situaţia în care putem plăti până la finalul anului majorarea de 14%. Ceea ce înseamnă un efort bugetar de 7,7 miliarde de lei pe lună. Până la finalul anului trebuie să subvenționăm din bugetul de stat, al asigurărilor sociale, cu aproximativ 18,9 miliarde lei, ca să putem plătim pensiile.”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, la B1 TV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI