Pensionarii care ar putea fi taxați la pensie, cât de curând. Ce spune textul legislativ

Pensionarii care ar putea fi taxați la pensie, cât de curând. Ce spune textul legislativ
Un nou proiect de lege. Cum vor fi taxate pensiile

Un proiect de lege depus luni, 16 noiembrie, în Senat, schimbă modul în care veniturile sunt împărţite. Astfel, o parte dintre pensionari ar putea fi taxaţi la pensie, cât de curând.

Cine sunt pensionarii taxaţi diferit pentru pensie

Deputatul PSD Bota Marius Sorin Ovidiu a depus luni, 16 noiembrie, în Senat, un proiect de lege care are în vedere creşterea veniturilor nete ale salariaţilor prin impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate.

Iniţiatorul explică motivul pentru care o astfel de lege ar fi benefică pentru români. Conform deputatului, schimbarea ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi la taxe majorate pentru cei cu venituri mari. Practic, în cazul celor cu un salariu brut de până în 3.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 35% – 0% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii.

În ceea ce priveşte angajaţii cu salarii brute cuprinse între 4.001 şi 5.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie tot de 35%, dar cu o altă împărţire. Mai exact, 5% vor merge către impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 20% contribuţie la pensii. Salariaţii care obțin venituri de peste 7.000 de lei pe lună vor fi impozitaţi cu 40%, iar cei cu un salarii care depășesc 10.000 de lei vor fi taxaţi cu 45%.

În cazul persoanelor cu venituri de peste 15.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 50% – 10% impozit, 12,5% contribuţie la sănătate şi 27,5% contribuţie la pensii.

Un nou proiect de lege. Cum vor fi taxate pensiile

Un nou proiect de lege. Cum vor fi taxate pensiile

Cum arată situaţia în prezent

Momentan, taxarea salariilor este aceeaşi, indiferent de suma veniturilor. Asta înseamnă 45%: 10% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. În plus, se adaugă 2,25% sub formă de contribuţie la muncă (partea angajatorului).

“Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net a majorităţii salariaţilor, statul trebuie să găsească noi soluţii de taxare”, spune Bota Marius Sorin Ovidiu, conform Adevărul.ro.

Conform datelor furnizate de ITM, în prezent, 87% dintre salariaţi au un venit brut sub 5.000 lei (64,5% chiar mai puţin de 3.000 de lei), iar 2,5% dintre salariaţi au peste 9.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI