Pensiile speciale răstoarnă justiția. Grefierii au intrat în grevă generală. Ce spune ministrul Cătălin Predoiu

Pensiile speciale răstoarnă justiția. Grefierii au intrat în grevă generală. Ce spune ministrul Cătălin Predoiu
Pensiile speciale răstoarnă justiția. Grefierii au intrat în grevă generală. Ce spune ministrul Justiției

Florin Cîțu a făcut eforturi în ultimele săptămâni cu scopul obținerii unui consens în privința pensiilor speciale. Deși are parte de o opoziție puternică pe acest proiect, mai ales din partea PSD-iștilor care l-au amenințat cu o moțiune simplă în Parlament, ministrul este optimist. Argumentul său principal a constat în faptul că nu mai pot exista două Românii. PNL-ul speră să trăim într-o țară în care vor exista doar pensii a căror valoare este rezultată din contributivitate.

Pensiile speciale răstoarnă justiția

În Camera Deputaților, astăzi, este o zi grea având în vedere că pe agenda de lucru se  află Legea privind eliminarea pensiilor speciale, în condițiile în care, ieri, Comisia de muncă a adoptat în unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor.

Mai exact, este vorba despre Proiectul de lege 292/2019, respectiv ”Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”.

Pensiile speciale răstoarnă justiția. Grefierii au intrat în grevă generală. Ce spune ministrul Justiției
Pensiile speciale răstoarnă justiția. Grefierii au intrat în grevă generală. Ce spune ministrul Justiției (foto: INQUAM)

Se pare că această propunere legislativă nemulțumește ”aparatul” justiției și pe membrii acesteia, lucrurile luând o întorsătură cu caracter sindical. În afară de proiectul de lege în sine, un alt motiv care i-a determint pe aplicanții legilor în justiție, este și poziția actualului Ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Acesta a declarat public că nu susține pensiile speciale ale magistraților. Declarația a venit astăzi, înainte de ședința CSM, iar argumentul domniei sale a fost că motivul pentru care sistemul de Justiție se confruntă cu o criză este legat și de veniturile magistraților.

„Vom fi deschiși spre dialog ca întotdeauna. Am avut o relație deschisă cu grefierii în ceea ce privește politica legislativă. Eu îi invit să aibă răbdare până avem această discuție. Dincolo de acest aspect, trăim momente dificile datorită unor cauze pe care nu acest guvern le-a generat. Acest guvern încearcă să scoată țara dintr-un impas în ceea ce privește legislativul praf, avem răbdare, vom avea dialog. Vom găsi soluții, nu se poate face.

Pensiile speciale răstoarnă justiția. Grefierii au intrat în grevă generală. Ce spune ministrul Justiției
Pensiile speciale răstoarnă justiția. Grefierii au intrat în grevă generală. Ce spune ministrul Justiției

Aceeași politică o voi avea și spre CSM, le voi asculta punctele de vedere, dar subliniez că sunt solidar cu premierul. Aceste cauze vin din trecut. Sunt multe lucruri care au cauzat această criză, poate și frământările din sistemul de justiție, poate și excesele din sistem legate de salarii”, a declarat Predoiu.

Grefierii au intrat în grevă generală

După declarația Ministrului au apărut reacții imediat, una dintre ele fiind și posibila grevă generală a grefierilor, uniii din beneficiarii acestor pensii speciale, acum în dezbatere. Anunțul cu greva generală a grefierilor, care ar scoate în stradă aproximativ 6.000 de angajați, l-a determinat, tot astăzi, pe Cătălin Predoiu să aibe o poziție fermă pe această temă, spunând că dorește să aibă un dialog cu aceștia, informează Mediafax.

Ce spune ministrul Justiției

„Acest Guvern, cu care sunt solidar, încearcă să scoată activitatea administrativă a țării din impas în care l-a dus politica PSD și în ceea ce privește finanțele țării făcute praf și în ceea ce privește legislația Justiției făcută praf și în ceea ce privește coeziunea sistemului judiciar făcută praf. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluțiile”,a declarat Cătălin Predoi la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

(materialele foto oferite de INQUAM)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI