Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018.
Un număr de 3.878 de persoane, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, au beneficiat 840 de persoane, pensia medie fiind vde 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte Legea 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, de aceasta beneficiarii au fost 792 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).
În acest context, propunerea legislativă de a elimina pensiile speciale a creat polemici aprige, atât în Parlamentul României, cât și la nivel de partide. Este o presiune mare pe umerii premierului Orban, având în vedere că proiectul privind tăierea pensiilor speciale va fi dezbătut în Sesiunea extraordinară a Parlamentului de săptămâna viitoare. Premierul Ludovic Orban a spuscă solicitarea PNL a fost aprobată, de altfel, și PSD, care deține majoritatea în Legislativ, a anunțat că susține eliminarea pensiilor speciale.
Societatea civilă ar să se îndrepte şi spre alte obiective care ne privesc pe toţi. Aşa cum au fost date legile, de către întreaga clasă politică, aduce multe inechităţi sociale, avantajând în mod incorect o serie de categorii în detrimentul majorităţii contribuabililor.
Prin urmare, prim pas spre normalitate este realizarea unei noi legi a pensiilor în care singurul criteriu care să conteze este cel al contributivităţii. Evident că pensiile acordate până acum nu pot fi modificate, dar important este să construim pentru viitor.
În momentul în care vă relatăm aceste lucruri, la nivel național, sunt aproximativ 100 de petiții pentru modificarea legii 96/2006 şi anularea completărilor aduse la aceasta în Ianuarie 2016. Concret, se cere anularea pensiilor speciale pentru parlamentari, aşa cum au fost specificate în legea 96/2006, modificată şi promulgata în Ianuarie 2016.
Ludovic Orban, în calitate de Premier, a fost prezent în Piaţa Unirii din Iaşi. Acolo au avut loc manifestările oficiale dedicate sărbătoririi celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Premierul Ludovic Orban a stat de vorbă cu câţiva ieşeni și în acest context, o femeie i-a reproşat premierului că magistraţii au pensii prea mari. La finalul discuţiei, Ludovic Orban a subliniat faptul că PNL nu are majoritate în Parlament.
”Domnul Lazăr (n.r. – procurorul Augustin Lazăr) care a ieşit la pensie are 280 de milioane vechi. Cu pensia lui, în momentul de faţă dumneavoastră plătiţi 40 de pensii minime, domnule. Vă daţi seama?”, i-a spus femeia premierului Orban.
https://www.youtube.com/watch?v=gFv8NU28ZFE