Pensii private 2020. Banii viitorilor pensionari, în pericol. Ce s-a întâmplat acum în România

de: Emanuela Pană
15 07. 2020

Criza epidemică a demonstrat, încă o dată, că la mai bine de 12 ani de la înființarea sistemului de pensii private obligatorii, Pilon II, numele fondului unde cotizezi nu mai este deloc nesemnificativ, iar o verificare fie ea și trimestrială a randamentelor poate face diferența. Ce s-a ales de banii viitorilor pensionari din cauza pandemiei de noul coronavirus, aflați în paragrafele următoare.

Banii viitorilor pensionari, în real pericol

Potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), există diferențe majore între valoarea unității de fond (indicele VUAN) raportat de cele șapte fonduri de Pilon II, diferențe ce s-au accentuat în decursul anului curent.

Peste 7,5 milioane de români cotizează cu 3,75% din salariul lor brut către fondurile private de pensii din țara noastră. În sistem s-au strâns, în total, circa 12 miliarde de euro, sumă deloc neglijabilă.

Pentru cei care cotizează, banii pe care îi vor primi la sfârșitul stagiului pot reprezenta diferența dintre o viață de azi pe mâine (în baza pensiei de stat), și un trai decent, în contextul în care analiștii apreciază că pensia privată ar putea aduce un plus de până la 15% la veniturile totale ale viitorilor pensionari.

„Așadar, randamentele pe care administratorii de fonduri private le obțin din plasamentele lor sunt cât se poate de importante și, în ciuda îndemnurilor multor specialiști care spun că nu e bine să verificăm prea des performanța investițională având în vedere că vorbim de plasamente pe termen lung, o verificare măcar trimestrială devine necesară. Mai ales că deja vorbim de 12 ani de la înființarea sistemului“.

Efectele negative ale pandemiei abia încep să apară

Veste bună este că puteți schimba oricând și fără prea mari bătăi de cap administratorul, chiar dacă procedura poate dura până la 31 de zile calendaristice.

În cursa pentru afirmare, trei dintre cele șapte fonduri fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) din România încep să se distingă, în comparație cu celelalte, având un randament mult mai bun pe parcursul celor 12 ani de existență.

Aceste diferențe au fost scoase și mai mult în evidență în ultimul an, cu precădere de criza sanitară provocată de virusul COVID-19 (primul val, căci adevăratul impact este așteptat către finalul acestui an).