16 nov. 2022 | 20:59

Pensii mai mari cu 15% în România. Variantele care îi vor bucura pe pensionari

Social
Pensii mai mari cu 15% în România. Variantele care îi vor bucura pe pensionari
PNL anunță pensii mai mari cu 15% în România, dar oscilează între două variante

Pensii mai mari cu 15% în România? Lupta declarațiilor politice și a promisiunilor de măsuri sociale continuă. PSD și PNL se contrează reciproc când vine vorba de procentul de majorare al pensiilor. Majorările făcute progresiv sunt un desiderat al social-democraților. Pe când cei din PNL oscilează între o majorare universală și cea progresivă.

Majorările universale ale pensiei

Programul universal de pensie pentru limită de vârstă oferă o prestație forfetară tuturor cetățenilor care au depășit vârsta de pensionare. Cuantumul prestației nu are nicio legătură cu ocuparea forței de muncă sau cu salariile obținute în timpul vieții active.

Plățile forfetare vă oferă mai mult control asupra banilor, permițându-vă flexibilitatea de a-i cheltui sau investi când și cum doriți. Studiile arată că pensionarii care primesc venituri lunare din pensie au mai multe șanse să își mențină nivelul de cheltuieli decât cei care primesc distribuții în sumă forfetară.

În România, teoretic, vorbim de un sistem de pensii universal. Românii ajunși la pensie primesc lunar o sumă de bani. În sistemul de pensii de la noi majorările, câte s-au făcut în acești peste 30 de ani, s-au făcut în mod universal. Toată lumea vrea pensii mai mari cu 15% în România. Rămâne de văzut dacă se poate.

Asta, de fapt, înseamnă că, indiferent de pensie, de subzistență, mică, medie sau specială, majorarea s-a făcut la grămadă. Adică, nea Ion cu o pensie de 500 de lei și fostul deputat Vasilică, cu o pensie de 13.000 de lei, au beneficiat de același procent de majorare.

Majorările progresive ale pensiei

De cealaltă parte, ceea ce cer social-democrații, majorarea progresivă, ține cont de baza de jos a piramidei sistemului. Adică procentul mare de majorare să fie aplicat pensiilor cele mai mici (pensia lui nea Ion), iar ulterior procentul să scadă în funcție de urcarea spre vârful piramidei.

În general, statele occidentale aplică majorări la aceste sume, exact pe principiul bazei piramidei și în funcție de alte criterii legislative locale. PSD, din momentul intrării la guvernare, alături de PNL, a cerut un astfel de sistem. În încercarea de a evita inechitățile de până acum, soluția social-democrată pare una de bun simț. Cu toate astea, se vorbește intens de pensii mai mari cu 15% în România. Hai să vedem dacă se și poate.

PNL anunță pensii mai mari cu 15% în România, dar oscilează între două variante

PNL, care nu a venit cu nimic concret până acum, preia propunerea PSD de a avea pensii mai mari cu 15% în România, dar plusează cu măsura de majorare universală. În cursul zilei de azi, purtătorul de cuvânt al PNL a ieșit la rampă cu două variante de majorări. Prima, despre care v-am vorbit, este cea universală, procentul fiind de 15%. Cea de a doua, propusă deja de PSD, este luată în calcul de PNL, dar cu ceva mai multe rețineri, și tot de 15 procente:

„Au fost și există două propuneri concrete, care vizează pensii mai mari cu 15% în România propusă de PNL. Pima dintre ele vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creștere a pensiilor.

Cea de-a doua vizează o creștere universală a pensiilor cu 15%, urmând ca cele două să se discute în cadrul Coaliției, apoi să se aleagă soluția care e acum oportună și care e sustenabilă bugetar”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL, după o ședință a Biroului Politic Național.

Sunt cam în două luntre cei de la PNL, dar au și o justificare reală, deficitul bugetar și viitorul calcul pentru bugetul pe 2023. Există și varianta uni eșec în calcularea corectă și alocarea sumelor acolo unde este ncesar.

Eșecul ar putea însemna o bilă neagră pentru partea liberală din guvern și amendarea proiectelor de către Comisia Europeană. Pe plan intern, ar însemna pierderea sufragiului politic și ascensiunea puternică a PSD, având în vedere că se pregătesc de preluarea majorității guvernamentale cu prim-ministru Marcel Ciolacu. Rămâne de văzut care din variantele de pensii mai mari cu 15% în România va fi aleasă, în cele din urmă.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro