11 ian. 2022 | 14:47

Pensii 2022. Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate

Politică
Pensii 2022. Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate
Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate

Pensii 2022. Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate. Guvernul României a adoptat, în decembrie 2021, OUG nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare. S-a decis ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. Acest lucru este valabil pentru persoanele care au pensii ce depășesc suma de 4.000 de lei, iar CASS-ul se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel.

Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate

Ordonanța menționată mai sus prevede, printre altele, modificări ale veniturilor din pensii și contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii. Prin urmare, Guvernul a decis ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate, și anume, este vorba despre categoria celor cu pensii ce depășesc suma de 4.000 de lei, CASS-ul încasându-se  numai pentru suma care depășește acest nivel.

„Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din pensii, o reprezintă partea ce depășește suma lunară de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în OUG nr.130/2021.

„În contextul în care 80% dintre pensionari români câștigă sub 4.000 de lei, ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește.

După creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei – 45 de lei – 50 de lei, dar din creștere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a precizat ministrul de finanțe”, a spus Adrian Câciu.

O altă modificare ce vizează pensiile, stabilită de Guvern, constă în faptul că, începând cu anul în curs, la calculul impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar va fi stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei, iar după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”, se mai arată în  OUG nr.130/2021.

Punctul de pensie, majorat de la 1 ianuarie 2022

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2022, punctul de pensie se majorează cu 10%. 

„Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 1 ianuarie 2022. Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență pentru majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, începând cu luna ianuarie a anului viitor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului  Muncii, emis în data de 15 decembrie 2021.

Valoarea punctului de pensie creşte de la 1.442 lei, la 1.586 lei, iar în ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, adică o creștere de 25%.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro