11 ian. 2022 | 14:47

Pensii 2022. Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate

Politică
Pensii 2022. Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate
Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate

Pensii 2022. Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate. Guvernul României a adoptat, în decembrie 2021, OUG nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare. S-a decis ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. Acest lucru este valabil pentru persoanele care au pensii ce depășesc suma de 4.000 de lei, iar CASS-ul se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel.

Cum calculezi impozitul pe pensie și contribuția la asigurările de sănătate

Ordonanța menționată mai sus prevede, printre altele, modificări ale veniturilor din pensii și contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii. Prin urmare, Guvernul a decis ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate, și anume, este vorba despre categoria celor cu pensii ce depășesc suma de 4.000 de lei, CASS-ul încasându-se  numai pentru suma care depășește acest nivel.

„Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din pensii, o reprezintă partea ce depășește suma lunară de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în OUG nr.130/2021.

„În contextul în care 80% dintre pensionari români câștigă sub 4.000 de lei, ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește.

După creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei – 45 de lei – 50 de lei, dar din creștere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a precizat ministrul de finanțe”, a spus Adrian Câciu.

O altă modificare ce vizează pensiile, stabilită de Guvern, constă în faptul că, începând cu anul în curs, la calculul impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar va fi stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei, iar după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”, se mai arată în  OUG nr.130/2021.

Punctul de pensie, majorat de la 1 ianuarie 2022

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2022, punctul de pensie se majorează cu 10%. 

„Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 1 ianuarie 2022. Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență pentru majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, începând cu luna ianuarie a anului viitor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului  Muncii, emis în data de 15 decembrie 2021.

Valoarea punctului de pensie creşte de la 1.442 lei, la 1.586 lei, iar în ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, adică o creștere de 25%.