Pensii 2021. Vești proaste despre Pilonul II. Ce se întâmplă cu banii românilor

de: Alexandra Chivu
22 03. 2021

Cele șapte fonduri de pensii private Pilonul II au închis în februarie 2021 seria de zece creșteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020. Factorii care au avut un impact negativ asupra performanței fondurilor de pensii.

Vești noi despre Pilonul II de pensii: Prima lună de scădere după 10 de creștere

Activele fondurilor de pensii private obligatorii au scăzut cu 0,6% față de ianuarie 2021 în februarie 2021, în ciuda creșterii viramentelor trimise de salariații români, cu aproape 14 milioane de lei, la circa 832 milioane de lei. Acest lucru înseamnă că declinul a fost determinat de evenimentele care și-au pus amprenta asupra investițiilor din portofoliu.

„Au fost doi factori care au avut un impact negativ asupra performanței fondurilor de pensii”, explică Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Chartered Financial Analyst (CFA) România.

„Factorul principal a fost majorarea substanțială a yieldurilor obligațiunilor, ceea ce înseamnă că prin marcarea la piață a portofoliilor de obligațiuni ale fondurilor de pensii, obligațiunile fiind principala deținere a fondurilor de pensii, a rezultat o valoare de piață mai mică”, a completat specialistul.

Cum stă situația? 

Cea mai mare pondere a investițiilor fondurilor Pilonul II era în titluri de stat, anume 66,14%, în scădere de la 67,3% în ianuarie 2021, potrivit datelor emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Investiția în titluri de stat la februarie era de 51 miliarde de lei, comparativ cu 52,2 miliarde de lei la final de ianuarie 2021.

În schimb, investiția în acțiuni reprezenta la februarie 2021 aproximativ 22,3% echivalentul a 17,2 miliarde de lei, față de 22,16% la ianuarie 2021 cu aproape aceeași valoare. În ceea ce privește activele, de la începutul anului 2021, fondurile de pensii au adunat circa 2 miliarde de lei.

Va exista o nouă lege a pensiilor cu dosarele recalculate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că într-un an și jumătate, cel mult doi, va exista o nouă lege a pensiilor cu dosarele recalculate.

„Deci noi dacă am vrea acum şi dacă unii voiau de acum 2 ani să facă ceva pentru pensii trebuia să îşi fi propus măcar să copieze şi să informatizeze întregul istoric de pensii. Noi sperăm cu tot acest efort pe care îl facem, inclusiv cu atragerea de fonduri europene prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, între un an şi jumătate şi doi ani să avem o nouă lege a pensiilor cu dosarele recalculate”, a spus oficialul.