Pensii 2021. Vestea pe care o așteptau milioane de pensionari. E oficial, ce se întâmplă cu pensiile

Pensii 2021. Vestea pe care o așteptau milioane de pensionari. E oficial, ce se întâmplă cu pensiile
Pensii 2021, o nouă incertitudine

Discuțiile pe tema pensiilor și a majorării acestora devin interminabile. Recent Violeta Alexandru declara că nu există siguranța majorării unctului de pensie cu 8%. Acest lucru trebuia să se întâmple de la întâi ianuaeie 2021. Acum, se pare că a revenit asupra celor declarate, pe marginea subiectului ”Pensii 2021”. Oficialul a reafirmat faptul că pensiile vor fi majorate, dar nu cu 40%.

Pensii 2021, o nouă incertitudine

Deși nu avem un Guvern legitim care să poată opera majorările atât la pensii, cât și la alocațiile copiilor, Ministrul intermar de la Muncă, Violeta Alexandru face noi declarații pe această temă. Pe 19 decembrie ministrul declara că nu există nicio garanție că se vor mării pensiile nici măcar cu procentul de 8% asumat de guvernarea PNL anterioară alegerilor parlamentare.

Acest lucru era certificat și de Florin Cîțu, acesta afirmând că majorarea de 8% va fi acordată în ianuarie. Dar, Violeta Alexandru contrazicea cele afirmate, spunând că trebuie să se facă o analiză a încasărilor.

Astăzi avem o nouă declarație pe marginea subiectului ”Pensii 2021”, tot din partea Ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Domnia sa declară că există certitudinea măririi pensiilor, dar nu cu procentul votat de vechiul parlament, anume 40%. În aceeași declarație mai afirmă că alocațiile copiilor vor fi mărite 20% la începutul anului viitor şi cu acelaşi procent la jumătatea anului 2021.

”Alocaţiile copiilor vor creşte cu 20% la începutul anului viitor şi cu acelaşi procent la jumătatea anului. Pensiile vor fi majorate, dar nu cu 40%. Va fi o creştere la începutul anului viitor, a doua creştere, de fapt, după cea de anul acesta. A treia va fi la jumătatea anului viitor şi ultimele două, peste doi ani.

Prin urmare, poziţia PNL este foarte clară, de creştere atât a pensiilor, cât şi a alocaţiilor, cu o abordare echilibrată şi bazată pe situaţia economică existentă, în sensul de creştere a numărului de salariaţi, pentru că de pe urma muncii lor şi a contribuţiilor pe care le plătesc aceşti oameni care muncesc, putem acoperi toate aceste obligaţii, pe care le privim cu toată responsabilitatea. Suntem într-o guvernare de coaliţie, aceste decizii se vor lua împreună cu ceilalţi parteneri”, declară Violeta Alexandru.

Decizii luate după calculul bugetar la final de an

Îndiferent că vorbim de alocații, sau pensii, nu se va putea opera nicio majorare semnificativă, decât după ce se va face calculul bugetar de final de an. Și-așa cu datorii externe imense, România nu își poate permite o cheltuială bugetar de o asemenea anvergură, fără să calculeze deficitul bugetar și care este limita în care se poate încadra cu o posibilă majorare, fie de 20%, în cazul alocațiilor, fie de 8 sau 40 de procente, în cazul pensiilor. Acest aspect a fost accentuat, încă odată, de Violeta Alexandru în declarația dată de ministru, astăzi.

”Prima poză a încasărilor la buget o avem la finalul acestui an, când se pregăteşte bugetul pentru anul viitor. În funcţie de această situaţie, Ministerul Finanţelor va avea o comunicare publică concretă. Comunicarea va fi vizavi de cuantumul creşterii, mă refer la pensii.

(…) Liberalii sunt oameni responsabili, care nu vând iluzii, promit lucruri, până nu se verifică cu temeinicie situaţia încasărilor la buget.”, a mai declarat Violeta Alexandru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI