Pensii 2021. Veste uriașă pentru pensionarii din România. Ce pensii cresc

Pensii 2021. Veste uriașă pentru pensionarii din România. Ce pensii cresc
Pensii 2021. Veste pentru pensionarii din România

Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut un anunț despre leafa bătrânilor din România. Acesta susține că noua lege va rezolva toate inechitățile, precizând că pensiile vor crește după recalculare.

Veste pentru pensionarii din România. Pensiile ar putea crește după recalculare

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat care sunt noile reguli de recalculare a pensiilor. Procesul de evaluare precede recalcularea celor 4.950.000 de dosare aflate în plată în prezent în sistemul public.

Până acum, peste 250.000 de dosare au fost evaluate, iar până în august se încearcă finalizarea procesului, a explicat oficialul. De asemenea, acesta a susținut că urmează să fie angajate 1000 de persoane care să se ocupe numai de acest lucru, tocmai pentru a grăbi prelucrarea datelor.

„Nu vrem să tragem de timp, vrem să recuperăm timpul pierdut. Incercăm să avem un ritm alert şi să ne încadrăm în cele 18 luni. Am inceput la 1 martie şi în momentul de faţă avem peste 250.000 de dosare evaluate. Prin procesul evaluare incercam sa digitalizam toate cele 5 milioane de dosare, astfel încât să avem o bază solidă pentru a putea face recalculare şi a aplica orice formulă de calcul agreata de noul act normativ.

Până în august 2022 incercam sa finalizam acest proces. În momentul de fata am elaborat la nivelul Casei de Pensii şi la Min Muncii un proiect de act normativ in care incercam sa suplimentam personalul special pentru procesul de evaluare. Vrem să angajam 1000 de persoane care sa faca numai acest proces”, a explicat Daniel Baciu la România TV. 

Pensiile ce sunt promise a se majora 

Baciu a explicat ce inechități vor fi rezolvate. Una dintre ele se referă la faptul că, în cadrul aceluiași număr de puncte bazat pe contributivitate, există cuantumuri diferite în plată în prezent. „Legislatia de-a lungul timpului s-a modificat.

Fiecare lege a avut un mod de calcul diferit. De-a lungul timpului au venit tot felul de factori favorizanţi cu privire la calculul pensiei. Aici mă refer la beneficiarii conditiilor de grupe muncă. Beneficiind de aceste grupe de muncă, automat le-a crescut punctajul în defavoarea celor care nu au beneficiat de aceste grupe de muncă.

Lucrul acesta nu mai poate fi tolerat în continuare. Observam ca in cadrul aceluiasi număr de puncte există cuantumuri diferite. Una din inechitati aceasta este. Incercam să plafonăm cuantumul mare si sa crestem pensiile mici. Incercam sa facem o reasezare a tuturor pensiilor care vor avea acelasi principiu ale punctelor realizate.

In legislatiile anterioare erau niste stagii de cotizare diferentiate la diferite categorii de pensie. Automat ieseau cuantumuri diferite. Pensia era considerata ca o masura sociala. Toata lumea spune ca se vor taia pensiile. Nu este adevarat. Se vor plafona, iar pensiile mici vor creste.

Încercam să aducem foarte mult principiul cotributivitatii. Au fost multe sporuri care faceau parte din salariu dar nu au fost luate in calcul, cu toate ca se platea contributia de asigurari sociale. Vrem sa includem aceste sporuri in baza de calcul”, a continuat șeful CNPP.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI