Diana Șoșoacă a vorbit în cursul serii de miercuri despre soluția care ar putea ajuta milioane de români pensionari. Avocata a vorbit despre modul în care ministrul Muncii a abordat acest subiect și a venit cu o soluție care se punea în practică în 1989, sugerând că ar fi poate cea mai bună metodă de a ajuta categoriile de persoane vulnerabile.
După ce Raluca Turcan a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor, Diana Șoșoacă a explicat în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” cum ar putea fi rezolvată, de fapt, problema pensiilor din România. În ciuda faptului că nu se pricepe atât de bine la acest capitol, fosta senatoare AUR a menționat că s-a consultat cu judecători care au fost de părere că cea mai bună soluție ar fi revenirea la legea pensiilor care exista înainte de 1989.
Cu privire la categoorile defavorizate, Diana Șoșoacă susține realizarea unor legi bune, corecte, dar care să nu se facă peste noapte, ci în timp, pentru ca rezultatele să fie unele cu adevărat benefice pentru cetățeni.
„Când s-a gândit cineva la categoriile vulnerabile? Eu nu-mi aduc aminte, sinceră să fiu. Eu nu sunt un specialist în dreptul acesta de pensii, dar am vorbit cu judecători și mi-au spus că din punctul lor de vedere ar trebui simplificată legea pensiilor cam cum era înainte de 1989.
Și ar face pe fiecare domeniu în parte un salariu fix, care ori să integreze sporurile, ori dacă nu să se adauge acele sporuri fixe și atunci nu s-ar mai putea face acele artificii la personal. În ceea ce privește categoriile defavorizate, eu am spus și în campania electorală, dacă vrem să avem legi bune, nu trebuie să le facem pe repede înainte sau să le schimbăm.
Cred că avem peste 100.000 de acte normative – credeți-mă, și cu un program legislativ este greu să poți să accesezi toată legislația care se aplică pe un anumit domeniu sau pe o anumită acțiune”, a spus Diana Șoșoacă, potrivit Antena3.
Ministrul Muncii a vorbit la emisiunea “Subiectiv” despre faptul că în cel mult doi ani va apărea o nouă lege a pensiilor, însă momentan acestea nu vor crește.
În plus, Raluca Turcan dă asigurări că este imposibilă o recalculare a pensiilor într-o perioadă scurtă, subliniind faptul că în România a avut loc o singură recalculare a pensiilor, în perioada 2005-2008, dar pentru un număr limitat de pensii, aproximativ un million. Ulterior, pensiile au fost mărite prin creșterea punctului de pensii.
„Între timp s-a dezbătut o lege în 2019, a intrat în vigoare cu câteva articole şi nu, nu au început deloc recalculările. Acea lege a creat perspectiva că undeva de la 1 septembrie 2021 să se facă brusc, aşa din senin o recalculare pentru cinci milioane de pensii astfel încât acestea să crescă cu 40%. Aceasta minciună este una dintre cele mai gogonate minciuni pe care le-am auazit vreodată.
Pentru a majora pensiile cu o noua formulă se presupune că toate dosarele de pensie, aproximativ 5 milioane, trebuie să există într-un format electronic cu toţi indicatorii care sunt luaţi în calcul în evaluarea pensiilor puşi în ordine, astfel încât băgând noua formulă, electronic să se realizeze această recalculare. Din 2019 până acum o lună nu s-a făcut absolut nimic”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan