Pensii 2021. Cum afli câți bani ai la Pilonul II. Ai aici cel mai util ghid

de: Alexandra Chivu
15 03. 2021

Aproape 8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii, adică la acele pensii private obligatorii. În 2018 s-a făcut ”alba-neagra” cu acestea. Atunci, autoritățile au surprins prin a transmite pe site-ul Guvernului un proiect de suspendare a contribuției la pensiile private. Documentul a fost renegat la scurt timp de mai-marii țării. „A fost o eroare de comunicare”, a spus șeful instituției care l-a conceput. La acea vreme, oamenii din industrie erau de părere că Executivul avea în plan eliminare permanentă a Pilonului II. Cum această măsură ar duce la colapsul sistemului de pensii private și la scăderea pensiilor celor care sunt acum în câmpul muncii, nu se poate șterge, astfel că astăzi, lunar, 3,75% din salariile noastre ajung în aceste fonduri.

Pensii 2021: detalii despre Pilonul II

În anul în care Pilonul II a fost introdus, anume 2008, contribuțiile au fost făcute obligatorii pentru persoanele angajate cu vârste de până la 35 de ani și opțional pentru persoanele care aveau atunci între 35 și 45 de ani. Astăzi, toate persoanele angajate care la introducerea Pilonului II aveau sub 35 de ani sunt obligate să cotizeze la ambele sisteme de pensii, public și privat.

Din 2018, unui angajat i se reține 25% din salariul brut, procent ce reprezintă contribuția la asigurările sociale, în speță pensiile. Din el, doar 3,75% ajunge la Pilonul II, restul banilor fiind asimilați în sistemul Pilonului I. Garanția cea mai importantă dată de Pilonul II este că, odată ieșit la pensie, orice român va primi cel puțin suma totală a contribuțiilor pe care le-a făcut în timpul anilor de muncă. Există și alte două măsuri care garantează siguranța conturilor:

  • banii din fondurile de pensii sunt ținuți separat de banii administratorului;
  • fondurile de pensii nu pot da faliment. Administratorul poate da faliment, dar nu afectează cu nimic fondurile;
  • activitatea administratorilor fondurilor de pensii este verificată frecvent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Peste 160 de mii de dosare de pensii au fost evaluate în ultima săptămână

Peste 100 de mii de dosare au fost calculate în ultima săptămână. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că întreg procesul ar putea dura un an; pentru asta ar fi nevoie însă de modernizarea Caselor de Pensii.

În urmă cu câteva zile, aceasta a efectuat o vizită de lucru la Casele de Pensii ale sectoarelor 1,2 și 5. Oficialul a evaluat performanța personalului de aici, despre care spune că a muncit din răsputeri, chiar și pe parcursul nopților.

Practic, acestora li s-a dublat volumul de muncă pentru a analiza aceste dosare, de aceea a fost suplimentat personalul, tocmai pentru ca această evaluare a dosarelor să se desfășoare cât mai rapid cu putință.