Pensii. Schimbarea asteptată de milioane de români. Anunțul oficial al Ralucăi Turcan

Pensii. Schimbarea asteptată de milioane de români. Anunțul oficial al Ralucăi Turcan
Pensii. Schimbarea asteptata de milioane de romani

Raluca Turcan a făcut anunțul pe care toți românii trebuie să îl știe. Ce se întâmplă cu pensiile în anul 2021. Aceasta este schimbarea pe care milioane de oameni o așteptau. Ce bani vor primi românii care vor să lucreze până la 70 de ani.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Raluca Turcan a vorbit despre cum se va desfășura programul de pensionare a românil0r în 2021. Ministrul Muncii a declarat vineri, 5 martie, în cadrul unei conferințe de presă despre faptul că vârsta de pensionare în România se va schimba pentru anumiți angajați. Mai exact, românii vor putea lucra, dacă își doresc, până ce vor împlini 70 de ani. Însă, acest lucru se va realiza în baza unui act normativ care le va permite tuturor să lucreze, chiar dacă au depășit vârsta de 65 de ani, cu o condiție: să depună o cerere la angajator.

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

„Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci”

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar-sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a declarat Raluca Turcan, conform agerpres.ro.

De asemenea, ministrul Muncii a mai susținut că este de datoria oamenilor care beneficiază de salarii să oblige autoritățile să fie responsabile:

„Când vorbeşti de salarizare în sistem public te referi la aproximativ două milioane de oameni. Ori două milioane de oameni au dreptul şi ne obligă să avem maximă responsabilitate pe fiecare în parte şi să analizăm aproape fiecare tip de salarizare în parte într-un sistem uriaş. Trebuie să existe echitate între salariile în plată. (…).”