Sfârșitul de an pare să aibă vești bune, dacă lucrurile vor avea loc așa cum anunță ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Potrivit acestuia, majorarea care ar urma să aibă loc la anul este cea mai mare dintr-un calendar gândit vreodată de un Guvern, pe o perioadă de patru ani.
Potrivit ministrului de Finanțe, pensiile s-ar mări cu opt procente, ceea ce înseamnă că fiecare pensionar va primi 100 de lei în plus la punctul de pensie.
“Noi estimăm, mizăm pe o creștere a pensiei în următorii patru ani cu 46 la sută, anul viitor estimarea este de 8,1%.″, a declarat Cîțu.
Pe scurt, punctul de pensie ar urma să crească de la 1.442 de lei la 1.559 de lei în 2021, ceea ce ar înseamna un plus de 117 lei. Anunțul majorării pensiilor a fost făcut cu puțin timp în urmă, însă ministrul nu a menționat când anume va avea loc această creștere și nici dacă pensionarii vor primi pensia mărită de la începtul anului.
În urma planurilor anunțate de Ministerul Finanțelor se arată că vor exista creșteri trepptate până în anul 2024, atunci când punctul de pensie ar ajunge la 1.841 de lei. Potrivit estimărilor făcute de Guvern, vârstnicii trebuie să se aștepte ca în patru ani de zile, punctul de pensie va crește în total cu 400 de lei, în ciuda faptului că România se află printre țările cu cele mai mici pensii din Uniunea Europeană.
În contextul actual, statisticile europene arată că 20% dintre pensionarii români vor fi expuși riscului sărăciei, dacă acest lucru nu se întâmplă deja într-un procent și mai mare. În ciuda creșterii punctului de pensie, realitatea trăită în România ne face codași în Europa. Din păcate, pensia medie în țara noastră este de 1.436 de lei, însă acest lucru variază în funcție de județe. De exemplu, în Botoșani, pensia medie este de aproape 1.100 de lei, în timp ce în Hunedoara depășește 1.800 de lei, iar în București sare de 1.700 de lei, potrivit stirileprotv.ro.
Pentru mulți vârstnici pensia primită după o viață de muncă este insuficientă ca să-și poată acoperi datoriile. Analiștii financiari au analizat aceste detalii, constatând că majoritatea pensionarilor au aceleași datorii, raportate la pensiile primite, astfel sunt insuficiente pentru a trăi decent.
“O treime au datorii, situația se înrăutățește în 2030, ar putea fi 4,5 milioane de angajați, iar pensionarii – cu aproape 2 milioane mai numeroși, nici pilonul 2 de pensii nu vă fi suficient pentru un trai decent.”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari, potrivit sursei citate.