Pensii 2021. Ce spun pensionarii în acest moment, imediat după decizia Guvernului
Decizia Guvernului de majorare a pensiilor aduce nemulțumiri în rândul pensionarilor. Aceștia au reacționat vehement din cauza procentului de majorare doar 3% la pensii, în anul 2021. Veniturile pensionarilor nu acoperă cheltuielile minime ale subzistenței.
Majorare de doar 3% la pensii în 2021
Informația potrivit căreia pensiile urmează să crească din 2021 a adus speranțe pensionarilor. Aceste speranțe au fost spulberate atunci când au aflat că majorarea va fi de doar 3%. Acest procent reprezintă rata medie anuală a inflației. Liderul sindical Bogand Hossu, a participat la discuții astăzi cu ministrul muncii.
Președintele Asociației de Pensionari Timiș, Silvia Petre, a anunțat că această creștere nu poate fi acceptată. Drept urmare, pensionarii vor rămâne în stradă oricât va fi necesar. Silvia Petre mai afirmă faptul că amânarea acestei majorări reprezintă un plan de exterminare a pensionarilor, mulți dintre ei trăind la limitele subzistenței.
„Înţelegeam dacă se majorau pensiile cu 8%, cum s-a promis în campania electorală. Dar pentru faptul că nu se majorează şi nu se acordă nici inflaţia până în septembrie – octombrie, când vrea doamna ministru să dea, propun să rămână (banii, n.r.) pentru minister, poate mai face un vicepremier cu aceşti bani. Că la muncă ne ducem noi şi fără să ne trimită dânsa, pentru că suntem nevoiţi, pentru că la ora actuală nu se poate supravieţui. Gândiţi-vă la inflaţie, la ce preţuri sunt. Iarna nu a trecut şi mai aveam de plătit foarte multe. Pentru noi e dezastru. Iar propuneare anunţată de domnul Hossu, pensionarii nu o acceptă.” a spus Silvia Petre.
Silvia Petre: ”Este o bătaie de joc, o sfidare totală”
Liderul pensionarilor afirmă că lucrurile nu se vor opri aici. Aceasta spune că vor contesta decizia până la Bruxelles ca să știe toată Europa ce se întâmplă în România cu pensionarii. Pensiile extrem de mici nu le permit pensionarilor nici măcar medicamentele necesare să și le asigure.
”Suntem pe 23 februarie în instanţă la Curtea de Apel şi vom contesta până la Bruxelles, să ştie toată Europa ce se întâmplă în România cu banii pensionarilor. Este o bătaie de joc, o sfidare totală. Noi nu suntem asistaţi social. Gândiţi-vă că, la farmacii, pensionarii îşi cumpără doar jumătate din reţetă. Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Am înţeles, pensii mici. Dar aşa bătaie de joc, să nu acopere nici inflaţia?”, mai adaugă liderul pensionarilor.
Silvia Petre afirmă că potrivit legii 263, inflația trebuia acoperită și legislația în vigoare respectată. Aceasta dă un exemplu despre cei care nu au muncit deloc toată viața și primesc 800 de lei, în timp ce pensionarii care au lucrat 20 sau 30 de ani din viață, primesc doar 900 de lei. Liderul pensionarilor crede că este un lucru pozitiv că s-a început verificarea asistaților social. Pe de altă parte, aceasta consideră că este un procedeu anevoios.