Schimbarea salariului minim pe care o așteptau toți români: ce se întâmplă cu impozitul

Schimbarea salariului minim pe care o așteptau toți români: ce se întâmplă cu impozitul

În România, unul din patru muncitori este nevoit să trăiască din salariul minim pe economie. Mulți dintre ei câștigă mai mult decât atât, dar preferă să raporteze la stat suma minimă pentru a plăti impozit mai mic.

Evaziunea fiscală din România începe cu salariul minim pe economie, acea sumă de bani pe care guvernul o ajustează ocazional în conformitate cu inflația, dar, de cele mai multe ori, se face referirea la ea doar ca la o măsură populistă. Indiferent cine candidează și pentru ce, promite mărirea salariului minim, știind numărul românilor al căror trai depinde de banii aceia. 

Claudiu Năsui este noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În opinia sa, introducerea unui impozit egal cu zero pentru salariul minim pe economie va duce la scăderea evaziunii fiscale, la diminuarea sărăciei și la numeroase alte beneficii. Pentru că o astfel de decizie are însă repercusiuni dezastruoase asupra bugetului de stat, singurul mod în care poate fi implementată este treptat. Conform spuselor ministrului, se va începe cu lucrătorii în agricultură.

„Impozitul zero pe salariul minim este cea mai bună măsură pe care o putem face să combatem cea mai mare problemă a României, şi anume sărăcia. E o măsură absolut realizabilă dacă avem dorinţă politică să o facem. În programul de guvernare începem să facem asta din 2022 într-un domeniu anume. Nu vă ascund că sper şi cred că acesta va fi agricultura, pentru că în agricultură sunt şi salarii mici şi evaziune fiscală foarte mare. O măsură „zero taxe” elimină această evaziune pentru că o face nerentabilă. De ce să te mai ascunzi, să nu plăteşti totul prin bancă dacă oricum nu mai există povară fiscala mare. Povara fiscală este cea care încurajează, de fapt, evaziunea fiscală”, a susţinut Năsui, la Antena 3.

Aceste promisiuni au venit la aproximativ o lună și jumătate după ce deputatul USR Claudiu Năsui a încercat să explice cum funcționează planul de ”zero taxe pe salariul minim” inclus în programul de guvernare al USR – Plus.

Citește și: