Pensii 2021. Ce se schimbă de la 1 ianuarie pentru milioane de pensionari. Anunțul oficial

de: Năstase Mirabela
26 12. 2020

Raluca Turcan, noul ministru al Muncii, a anunțat azi că o să continue recalcularea pensiilor, după principiul contributivității, în ideea în care au apărut, în ultima vreme, în România, și alte tipuri de pensii. Așadar, o să se ducă mai departe munca depusă de Violeta Alexandru.

Pensii 2021. Ce se schimbă de la 1 ianuarie pentru milioane de pensionari

Astfel, conform noului ministru al Muncii, Guvernul o să calculeze pensiile după principiul contributivității. Iar din cauza faptului că în ultimii ani legislația s-a schimbat în acest domeniu, separat de cadrul general, fiind obținute unele excepții și privilegii, prin legi speciale în Parlament, au apărut, la cei 4,9 milioane de pensionari din țară, diferite tipuri de pensii care au fost stabilite nu doar pe principiul contributivității.

”Vreau să facem un pas mare pe subiectul recalculării pensiilor pe contributivitate. Acest subiect a fost abordat doar în cheie electorală, țin mult la acest subiect, pensionarii au fost nedreptățiți și cred că acest subiect trebuie clarificat”, a declarat Raluca Turcan.

Cu cât se va majora punctul de pensie, în anul 2021

În anul 2021, valoarea punctului de pensie o să fie majorată anual pentru a acoperi 100% rata inflației și cel puțin 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie. Conform programului de guvernare, abilitățile de management la nivelul conducerii caselor de pensii o să fie consolidate în continuare, prin fixarea, încă de la început de 2021, a unor indicatori de performanță clari pentru toate casele. De asemenea, se va încerca îndeosebi recuperarea în totalitate a întârzierilor în emiterea deciziilor de pensionare, în situația în care unele sunt extrem de mari, dar și a deciziilor de recalculare, respectiv a celor pentru pensiile comunitare.

Va fi nouă abordare de management, în ce privește pensiile

Această nouă abordare de management, care a fost stabilită după consultarea unor modele europene în domeniu, o să facă ca o parte din activitățile necesare pentru a se stabili dreptul la pensie ar putea fi externalizate și să fie degrevat sistemul public de anumite sarcini care aglomerează mult personalul.

Toate informațiile o să fie publice, în contextul în care casele de pensii au un deficit de comunicare cu pensionarii. Iar din cauza acestui deficit este generată neîncrederea pensionarilor în sistem. Anul acesta, care a fost afectat de efectele pandemiei de coronavirus, nu a putut să genereze, în condiții de obiectivitate, o dezbatere publică privind contribuțiile la pilonul 2 de pensii, iar obiectivul va rămâne o prioritate pentru Guvern.

Ce va face Guvernul să facă pentru pensionari

Executivul vrea să crească nivelul de informare a pensionarilor din România despre întregul cadru legal și despre modificările care au fost făcute în ultimii ani, dar și capacitatea pe care o are sistemul, de identificare și implementare a soluțiilor de creștere a eficienței în furnizarea serviciilor pentru pensionari, indiferent de unde locuiesc ei.

Noul Guvern al României mai vrea să dezvolte programe prin care să reușească să implice pensionari în comunitate, prin activități de voluntariat sau de petrecere a timpului liber.