Noi vești pentru pensionari! Care sunt noile modificări din dreptul banilor din Pilonul II? Iată care sunt informațiile de ultimă oră de interes pentru vârstnici. Care sunt detaliile?
A fost indicat un nou record pentru fondurile de pensii private din Pilonul II! Amintim că cele șapte fonduri de pensii private din Pilonul aferent aveau în dreptul de ultima tranzicționare data de 29 aprilie 2021 – active total de 81.4 miliarde de lei.
Acesta este un record istoric și este chiar în creștere cu 6.3 miliarde de lei față de finele anului 2020, conform datelor din cel mai recent raport săptămânal al Autorității de Supraveghere Financiară.
Pilonul II a urcat pe parcursul lunii în curs cu 1.2 miliarde de lei, conform calculelor zf.ro, citate de Mediafax. Luna martie a fost încheiată la active de 80.2 miliarde de lei, mai arată sursa.
Pilonul și-a majorat astfel activele cu aproximativ 19 miliarde de lei, urcând cu 32% pe fondul contribuțiilor trimise de salariații români și drept urmare a aprecierii cotațiilor din portofoliu, mai cu seamă a acțiunilor românești.
Un procent de 89.7% din activele fondurilor erau investite în România, iar 8.13% în state ale Uniunii Europene, potrivit ASF. Investiția cea mai mare este categoric în titlurile de stat și acțiuni – 64.96% și respectiv 23.8%.
Viitorii pensionari ai României, adică cei care cotizează la moment 3.75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrânețe, au ajuns să investească 3 miliarde de euro (14.8 miliarde de lei) în 24 de companii listate la bursa de la București.
„70% dintre pensionarii din Covasna care au contestat în instanţă deciziile de calculare sau recalculare a pensiilor au avut câştig de cauză. De altfel, suma plătită în primele luni ale acestui an pentru asistenţă juridică de către Casa de Pensii Covasna este de 22.000 de lei, iar totalul achitat la nivel naţional în ultimii cinci ani depăşeşte 40 de milioane de lei.
Sunt cifre care arată justeţea reformei pe care am demarat-o în domeniul pensiilor şi care are în vedere, pe de o parte, crearea unei baze de date electronice complete, la nivel naţional, care să cuprindă toate datele din dosarele de pensii şi, pe de altă parte, o nouă lege care să readucă echitatea în sistem, prin introducerea tuturor elementelor esenţiale de contributivitate în calculul pensiei. La Casa de Pensii Covasna, pe lângă procesul de evaluare care s-a desfăşurat într-un ritm bun, s-au recuperat toate restanţele la dosarele de pensii naţionale cu termen depăşit şi mai sunt doar 15 dosare internaţionale de soluţionat.”
Raluca Turcan (Sursa: facebook.com)