Anunţ important pentru toţi pensionarii din România! PSD a dat vestea cea mare legată de pensii. Vor fi sau nu mărite iar până la final de 2020?!
Spre dezamăgirea pensionarilor din România, pensiile au fost majorate la 1 septembrie 2020 doar cu 14%, nu cu 40%, aşa cum au anunţat iniţial cei din Partidul Social Democrat. Marcel Ciolacu le dă acum bătrânilor o speranţă că veniturile acestora ar putea fi mărite din nou, în contextul în care PSD a depus la Comisiile de muncă ale Parlamentului un amendament la rectificarea bugetară.
„Am avut discuţii cu mai mulţi lideri de grup din Parlament şi lideri de partide şi noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun. Sunt mai mulţi lideri, cred că o să anunţe domniile lor în ziua votului. În acest moment se ştie că PSD este minoritar în Parlament. Ca să terminăm şi această discuţie, printr-o migraţie, mult hulită acum un an de către preşedintele Iohannis şi PNL, către PNL. Grupul PNL din Parlament, în acest moment, are 20% componenţă parlamentari din alte zone politice.
Mai mult, nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, INS spune acest lucru. Nu este o mărire extraordinară, această mărire poate fi suportată. România împrumută 1.000 de euro pe secundă, vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, fiindcă ei nu se regăsesc în economie. În ceea ce priveşte împrumuturile, noi plătim o dobândă de 4,74%. Este cea mai mare dobândă plătită de un stat european.
FMI a acordat multor state, Poloniei, Greciei, Bulgariei, împrumuturi cu dobândă zero, 2 miliarde de euro, pentru perioada de pandemie, cu o singură condiţie, ca achiziţiile să se facă transparent. Vreau să vă spun că România nu a accesat un astfel de împrumut”, a spus liderul PSD, la România TV.
Pandemia de coronavirus a afectat grav bugetul României care nu poate susţine majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum doreşte PSD.
„Dacă s-ar majora pensiile cu 40%, s-ar duce la 105% din veniturile statului. Adică statul, cu toți banii pe care îi încasează din economie, mai are nevoie să se împrumute 5% peste veniturile respective doar ca să plătească salarii și pensii. Și cu restul ce facem?
De aceea spun că e dezastru. Pentru că constat obiectiv care ar fi impactul. Privind către viitor, avem venituri incerte, cu cheltuieli ancorate în salarii și pensii, foarte sigure”, spune Iancu Gudă, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari.