Pensii 2020. Lovitură pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu banii lor

Pensii 2020. Lovitură pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu banii lor

Klaus Iohannis a declarat în cadrul conferinței de presă de astăzi, la Palatul Cotroceni, că salariile profesorilor și punctul de pensie nu pot fi majorate în această perioadă pentru că „nu există spațiu fiscal” în condițiile în care măsura ar „împovăra bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB”. Trebuie așteptat momentul prielnic, care nu este acum, a concluzinat șeful de stat.

Klaus Iohannis, despre pensii: „Nu există spațiu fiscal”

Klaus Iohannis a susținut miercuri, 23 septembrie, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, în care a vorbit despre condițiile din secțiile de votare, salarii și pensii. Deși plenul Parlamentului a adoptat proiectele privind rectificarea bugetului de stat și al asigurărilor de stat pe acest an – proiecte care includ amendamente PSD ce prevăd bani în plus pentru pensionari și profesori – astăzi, președintele a spus că nu există spațiu fiscal pentru această creștere, căci ar împovăra bugetul cu 6% din PIB-ul de anul viitor.

„Este de dorit să crească pensiile, este de dorit să crească salariile profesorilor sau să primească un bonus. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc. Și guvernul și le dorește. Deja primii pași s-au făcut – pensiile au fost crescute cu 14%, alocațiile pentru copii au fost deja crescute cu 20%.

Chiar dacă ne dorim mai mult trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în pandemie, suntem în criză economică, iar bugetul de stat este deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra, doar ca să vă dați seama despre ce vorbim, bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Acest spațiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte pentru a da în această zonă.

Or, de peste tot banii deja au fost reduși la un minim. Așadar, chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic care acum, din păcate, nu este”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Pericole la orizont. Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară, cu majorarea pensiilor și bani pentru profesori

Fără să țină cont de costuri, PSD a început să împartă bani cu generozitate, deși ei nu există. În legea rectificării bugetare a Guvernului, social-democrații au anulat creșterea cu 14% a veniturilor pensionarilor, atât cât permite bugetul statului, și au hotărât să fie de 40%.

Ei au votat și majorarea cu 25% a salariilor dascălilor, au alocat 1,5 miliarde de lei autorităților locale, cât și 5,6 milioane de lei către birourile parlamentare, în care vor să schimbe mobila după alegeri.

„Pur și simplu v-ați luat la trântă cu bătrânii României. Ludovic Orban și guvernul său ne arată cum se luptă și se luptă să nu adopte această majorare”, a spus Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.

„Majorarea pensiilor trebuie să aibă loc cu procentul care s-a stabilit prin lege. Nu putem continua până la nesfârșit șirul acestor decizii prin care ne contrazicem la nesfârșit”, a declarat Tranczos Barna, senator UDMR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI