03 iul. 2020 | 14:26

Pensii 2020. Cum se calculează corect pensia de la 1 iulie. Care este acum valoarea punctului de pensie

Știri generale
Pensii 2020. Cum se calculează corect pensia de la 1 iulie. Care este acum valoarea punctului de pensie
Pensii 2020. Cum se calculează corect pensia de la 1 iulie. Care este acum valoarea punctului de pensie

Tot mai mulți români români vor să afle cum se calculează corect pensia, în situația în care au existat destul de multe cazuri în care reprezentanții Caselor Județene de Pensii au comis erori.

Pensii 2020. Cum se calculează corect pensia de la 1 iulie

De asemenea, este important de știut că fiecare cetățean poate să ceară acestor instituții, aflate pe raza teritoriului unde domiciliază, buletinul de calcul, un document ce conține elementele în baza cărora se stabilesc drepturile la pensie, notează Antena3.

Cum se calculează corect pensia se poate găsi în Legea 127/2019. Trebuie știut mai întâi care este valoarea punctului de pensie, care la data de 1 septembrie 2019 a crescut la 1.265 lei de la 75 lei, urmând apoi ca de la 1 septembrie 2020 să crească până la 1.775 lei, iar la aceeași dată a anului 2021 la 1.875 lei.

Începând însă cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Cuantumul pensiei se obține prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se obține prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

De menționat este că numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărțirea la 12 se obține punctajul anual al asiguratului în anul resectiv.

De asemenea, punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut, iar după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial brut din luna respectivă, comunicat de INS – Institutul Național de Statistică.

Situații speciale

În cazul în care, în aceeași perioadă de timp, pe lângă veniturile de natura celor prevăzute de Codul fiscal pentru care s-a datorat și s-a plătit contribuția de asigurări sociale, dovedesc și venituri asigurate în baza unui contract de asigurare socială, la detreminarea acestui punctaj lunar se mai au în vedere și veniturile lunare asigurate cumulate. Astfel, la calcularea punctajelor anuale și a punctajului lunar se folosesc două zecimale.

În cazul în care asiguratul contribuie la un fond de pensii privat, punctajul lunar stabilit în baza prezentei legi se diminează cu raportul dintre cota de contribuție de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul Fiscal, din care s-a dedus cota de contribuție aferentă fondului de pensii administrat privat și cota de contribuție pentru persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligativitatea plății contribuției de asigurări sociale.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
VIDEO. Marcel Ciolacu și-a scris pe mână „Nu se mărește TVA-ul”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Secretele vremii, metoda din strămoși. Bătrânii, mai tari ca metorologii
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie de el
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro