12 aug. 2020 | 10:31

Pensii 2020. Cât au crescut pensiile de serviciu în acest an, sute de mii de oameni au beneficiat

Politică
Pensii 2020. Cât au crescut pensiile de serviciu în acest an, sute de mii de oameni au beneficiat
Pensii 2020. Cât au crescut pensiile de serviciu în acest an, sute de mii de oameni au beneficiat

În ședința de guvern din 4 august s-a decis ca pensiile de serviciu ale angajaților civili și miliari să nu mai depășească salariile nete printr-o o ordonanță de urgență.

Cât au crescut pensiile de serviciu în acest an, sute de mii de oameni au beneficiat

Ordonanța de Urgență aprobată vineri stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Același act normativ mai prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor sau a salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Cu toate astea în primul semestru fiscal al acestui an s-au plătit de la bugetul de stat 4,5 miliarde lei iar numărul de beneficiari al acestor remunerații a crescut la peste 155.000 de persoane.

Prin argumentația aferentă acestei noi Ordonanțe de Urgență, aprobate vineri, 4 august, Guvernul menționează că pensiile de serviciu aflate în plată nu vor fi micșorate ca urmare a adoptării ordonanțe de urgență, și nu va avea modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

”Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării.”, se mai spune în argumentația guvernului.

Pensii 2020. Cât au crescut pensiile de serviciu în acest an, sute de mii de oameni au beneficiat

Pensii 2020. Cât au crescut pensiile de serviciu în acest an, sute de mii de oameni au beneficiat

Cei de la Economica.net au făcut o analiză a plăților de la bugetul de stat în quantumul pensiilor de serviciu, iar din analiza acestora a reieșit că 4,49 de miliarde de lei au fost scoși din buget pentru plata pensiilor de serviciu, cu 4,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, bani de care au beneficiat peste 155.000 de oameni în iunie 2020. Concluzia este că a mai existat o creștere cu 4% faţă de nivelul lunii iunie 2019, potrivit analizei Economica.net.

Noul act normativ, menționat anterior, reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. Menționăm că pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României, se mai spune în comunicatul guvernului, după ședința din 4 august.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat! Simona Bucura-Oprescu explică
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro