În ședința de guvern din 4 august s-a decis ca pensiile de serviciu ale angajaților civili și miliari să nu mai depășească salariile nete printr-o o ordonanță de urgență.
Ordonanța de Urgență aprobată vineri stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Același act normativ mai prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor sau a salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Cu toate astea în primul semestru fiscal al acestui an s-au plătit de la bugetul de stat 4,5 miliarde lei iar numărul de beneficiari al acestor remunerații a crescut la peste 155.000 de persoane.
Prin argumentația aferentă acestei noi Ordonanțe de Urgență, aprobate vineri, 4 august, Guvernul menționează că pensiile de serviciu aflate în plată nu vor fi micșorate ca urmare a adoptării ordonanțe de urgență, și nu va avea modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.
”Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării.”, se mai spune în argumentația guvernului.
Cei de la Economica.net au făcut o analiză a plăților de la bugetul de stat în quantumul pensiilor de serviciu, iar din analiza acestora a reieșit că 4,49 de miliarde de lei au fost scoși din buget pentru plata pensiilor de serviciu, cu 4,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, bani de care au beneficiat peste 155.000 de oameni în iunie 2020. Concluzia este că a mai existat o creștere cu 4% faţă de nivelul lunii iunie 2019, potrivit analizei Economica.net.
Noul act normativ, menționat anterior, reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. Menționăm că pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României, se mai spune în comunicatul guvernului, după ședința din 4 august.