Ce pensie primești dacă lucrezi în străinătate. Cum o poți obține

Ce pensie primești dacă lucrezi în străinătate. Cum o poți obține
Cei care au lucrat în țări din UE pot primi pensie din străinătate

Cetățenii români care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană pot beneficia de dreptul la pensie în fiecare dintre ele, fie că este vorba despre pensia pentru limita de vârstă, cea de invaliditate sau de urmaș. Iată ce trebuie să faci pentru a obține pensia și care sunt documentele de care ai nevoie.

Cum obții în străinătate pensia pentru limita de vârstă

Cererea de pensionare trebuie depusă la Casa de pensii din țara în care locuiți sau la cea din ultima țară în care ați lucrat. Autoritățile din țara respectivă vor aduna dovezi care să ateste contribuțiile plătite în țările în care ați lucrat. În unele state, Casa de pensii trimite formulare de cerere de pensionare persoanelor care se apropie de vârsta la care pot renunța la muncă.

Documentele de care aveți nevoie pentru pensionare diferă de la o țară la alta, de aceea e bine să contactați Casa de pensii din țara în care vă aflați. De obicei este nevoie de coordonatele bancare și documente de identificare. Chiar și vârsta de pensionare diferă de la stat la stat, astfel că dacă v-ați pensionat într-o țară, dar ați lucrat și în alta în care vârsta de pensionare diferă, veți primi pensie și de acolo în momentul în care împliniți vârsta respectivă.

Pentru a primi pensie, în unele țări este obligatoriu să fi lucrat un anumit număr de ani. În acest caz, se poate aplica principiul cumulării perioadelor lucrate în toate țările în care v-ați desfășurat activitatea. Pensia se calculează în funcție de contribuțiile pe care le-ați avut la fondul de pensii din țara respectivă.

Plata pensiei se face într-un cont bancar deschis în țara de reședință. În cazul în care locuiți într-un stat care nu este membru UE, e posibil să fiți nevoit să vă deschideți cont în fiecare din țările de la care primiți pensie.

Pensia de invaliditate și pensia de urmaș

Aceleași reguli se aplică și pentru calcularea pensiei de invaliditate și a celei de urmaș. În cazul în care doriți să obțineți pensie de invaliditate sau alocație pentru pierderea capacității de muncă, este posibil ca fiecare dintre țările în care ați lucrat să vă examineze dosarul separat. Astfel, se poate ajunge la situația în care un stat să vă încadreze la gradul I de invaliditate, în timp ce alt stat să decidă că sunteți apt pentru muncă.

În ceea ce privește pensia de urmaș, aceasta nu există în toate țările din UE. Dacă aveți un soț sau o soție care lucrează în străinătate, este bine să vă interesați din timp dacă pensia de urmaș se acordă în țara respectivă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI