Cum ajungi la o pensie de 1000 de euro. Câți bani trebuie să economisești în funcție de vârstă

Cum ajungi la o pensie de 1000 de euro. Câți bani trebuie să economisești în funcție de vârstă

Pentru o pensie cât mai consistentă, trebuie să economisim de foarte devreme. Dacă planul nostru este să ajungem la 1000 de euro lunar, atunci trebuie să ne facem bine calculele.

O analiză publicată de Hotnews.ro arată cum putem ajunge la o pensie decentă și care ar fi pașii de urmat.

Economisirea nu înseamnă, însă, colectarea unor sume ce ne rămân nechelutie în fiecare lună într-un cont curent. Acest proces înseamnă alt fel de investiții, precum acțiuni, aur, obligațiuni etc.

Investitorii spun că măsura cea mai eficientă este plasarea diversificată a banilor. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să investim într-un singur instrument/produs, ci în mai multe, cu diverse clase de risc.

Cu gândul la pensie de la 20 de ani

Un calcul pentru un tânăr de 20 de ani, abia angajat, arată că ar trebui să economisească 22 de euro pe lună din salariu. Acest lucru ar însemna ca sumele respective să fie folosite pentru investiții. Se iau în calcul limitele actuale de vârstă pentru pensionare, 65 de ani în cazul femeilor și 67 de ani în cazul bărbaților.

Plasarea lunară în acțiuni americane (22 euro, adică până la 25 de dolari) ar înseamna că se poate ajunge la o pensie de 1000 euro/lună la bătrânețe. Calculul a fost realizat ținând seama că, în ultimii 33 de ani, randamentul anual al acestor acțiuni (S&P 500) fost de aproximativ 9%.

O altă opțiune: acțiunile internaționale (MSCI EAFE Index) care au avut randamente anuale de 6,8%. În acest caz, din salariu ar trebui economisiți 46 euro lunar, adică aproape 52 de dolari.

Investiții pentru pensie: aurul și Bursa de Valori București

Pentru investiții în aur, trebuie ținut cont că acestea au avut un randament de 4,7%. Ar fi necesară o investiție lunară de 88 de euro.

Se poate investi și pe bursa românească (BVB). Randamentul în ultimii 10 ani ar fi de aproximativ  11,7%, pe indicele principal (în euro). În acest caz, 8-9 euro economisiți din salariu lunar ar fi de ajuns. La sumele obținute astfel se pot adăuga dividendele, neincluse în acest calcul.

Potrivit analizei Hotnews, dacă pensionarea se produce în an de criză, sumele vor fi mai mici decât cele anticipate, situație de risc valabilă și pentru bursele externe.

Cât ar trebui să aduni într-un cont sau „la ciorap” pentru o pensie decentă

Un depozit la bancă pentru o dobândă anuală de 2% ar presupune o economisire de 194 de euro pe lună.

„Avem administratori de fonduri de investiții în România care oferă acces pe piețele de obligațiuni în euro. Astfel, la unii dintre aceștia randamentul anual pe ultimii 10 ani a fost de 6-7%. Astfel, ar fi nevoie de circa 46 euro/lună.Analiză Hotnews

Cei care aleg să pună banii „la ciorap” trebuie să știe că, pentru o pensie de 1000 de euro, timp de aproape 15 ani după pensionare, trebuie să pună deoparte 319 euro pe lună. 

Ce sume ne recomandă experții să economisim în funcție de vârstă:

Dacă angajatul are în prezent 30 de ani:

– 53-54 euro/lună pentru acțiuni americane
– 93 euro/lună pentru acțiuni internaționale
– 159 euro/lună pentru aur
– 27,3 euro/lună pentru bursa românească în indicele principal
– 278 euro/lună la depozite bancare
– 88 euro/lună pentru obligațiuni în euro
– 405 euro/lună dacă vrei să ții banii la ciorap

Dacă angajatul are acum 40 de ani:

– 137 euro/lună pentru acțiuni americane
– 194 euro/lună pentru acțiuni internaționale
– 283 euro/lună pentru aur
– 84 euro/lună pentru bursa românească în indicele principal
– 425 euro/lună la depozite bancare
– 194 euro/lună pentru obligațiuni în euro
– 555 euro/lună dacă vrei să ții banii la ciorap

Autorii analizei publicate de Hotnews precizează că toate exemplele nu reprezintă o recomandare de investiții și au ca bază evoluțiile de până acum.