18 mai 2024 | 13:49

Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma asta

Politică
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma asta
Fostul politician a nunțat că se retrage din politică

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a desemnat în anii care au urmat reprezentanții în Parlamentul European. Printre acești europarlamentari se numără și fostul președinte Traian Băsescu care și-a anunțat recent retragerea. În cacest context se pune întrebarea care este pensia pe care o va încasa Traian Băsescu, iar legat de câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma asta.

Traian Băsescu, de la președinte, la europarlamentar

Traian Băsescu, unul din politicienii care aveau să marcheze istoria post-decembristă a României, după cele două mandate de președinte, lua calea parlamentar-europeană.

Astfel că, în 2019 deja politicianul avea deja două mandate la activ, iar în PE nenumărate intervenții, printre care care mai importntă avea să fie o propunere legislativă, sub denumirea de „Returnarea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia”, martie anul acesta.

Ajuns, deja, la al treilea mandat de europarlamentar, Traian Băsescu avea să anunțe de curând o schimbare importantă în cariera sa, și anume retragerea din activitatea politică, cea care, de altfel, l-a consacrat pe scena politică românească și nu numai, dar va activa în zona socialului:

„Mi-am înființat o fundație. Am dus elevi de liceu la Bruxelles să vadă Parlamentul European. Chiar acum am 60 de copii de la școli private și de stat care vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles”, a declarat fostul președinte pentru Digi 24.

Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu

În acest context, al schimbărilor din activitatea sa politică, cum era de așteptat, a apărut și întrebarea „care este pensia pe care o va încasa Traian Băsescu?”, iar dacă e să ne luăm după date, suma este una neașteptată.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu (72 de ani), a fost lăsat fără indemnizația de ex-șef de stat, dat fiind calitatea lui dovedită de colaborator al Securității. În acest context, se va alege cu un venit lunar decent de la Parlamentul European. Pentru singurul mandat în forul legislativ de la Bruxelles, Băsescu va încasa lunar circa 1.750 de euro, adică 8.700 de lei.

Înainte să rămână fără indemnizația de fost șef de stat, adică în primăvara lui 2022, Traian Băsescu mai primea lunar circa 16.800 de lei.