Înveșmântat în tăcere, trupul cuviosului Dimitrie cel Nou se odihnește într-o raclă de argint, așezat spre închinare credincioșilor, în Catedrala Patriarhală, în perioada 25-27 octombrie. Oamenii se adună în preajma sa simțindu-i prezența harică în viața lor.
Până azi, sfântul se poartă așa cum a făcut în toată viețuirea sa pe Pământ. Cuvintele sale sunt faptele. Cine ar putea număra toate semnele minunate și darurile pe care le-a revărsat asupra credincioșilor în aproape două veacuri și jumătate de când a poposit la noi? Tocmai de aceea, cuviosul este cunoscut în popor ca Sfântul Dimitrie făcătorul de minuni. Bucureștenii sunt îndreptătiți să-l prețuiască în mod deosebit, numindu-l Ocrotitorul Bucureștilor. De-a lungul anului, la racla sfântului se perindă mulți oameni, de toate stările și de toate vârstele. Ce caută ei? Ce vor să găsească? Minuni, care, potrivit spuselor preoților, dar și celor atinși de puterea cuviosului, se întâmplă și astăzi.
În anul 1955, o femeie de lângă București avea un soț paralizat și bolnav de nervi. Sătulă de chinurile și suferințele prin care treceau, a mers la Sfântul Dimitrie și a cerut sfatul unui preot, care i-a spus că citească acatistul cuviosului. Așa a și făcut și, pe la miezul nopții, a fost trezită de strigătele soțului bolnav. Bărbatul o întreba dacă a chemat vreun doctor din București la el ca să-l consulte. Femeia a negat, dar el nu o credea.
„Cum nu? Acum câteva clipe a fost la mine doctorul şi m-a consultat. De ce n-ai venit să-i plăteşti? S-a urcat într-o trăsură cu cai albi şi a plecat spre Bucureşti”, spune bărbatul.
„M-a uns cu untdelemn sfinţit pe mână şi pe piciorul paralizat şi mi-a poruncit să nu te mai ocărăsc, nici să mai înjur, că mă vindec. Te rog, iartă-mă, Marie, că de acum înainte nu te mai supăr! Dar nu uita, du-te dimineaţă şi plăteşte-i doctorului, că tu l-ai chemat şi ştii unde locuieşte!”, a continuat acesta.
A doua zi, bolnavul s-a ridicat din pat și femeia a mers plăngând să mulțumească moaștelor Sfântului Dimitrie pentru minunea săvârșită, potrivit doxologia.ro, citat de stiridinlume.
Patriarhia Română a anunțat joi care sunt condițiile în care cetățenii Capitalei pot participa la pelerinajul de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, care va avea loc în perioada 25-27 octombrie. Sărbătoarea se va oficia în condiții stricte, din cauza pandemiei cauzate de COVID-19, dar și pentru faptul că București se află în stare de alertă specială.
„Credincioșii din municipiul București care vor dori să se închine în zilele respective la Sfintele Moaște o vor putea face în următoarele condiții: accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 metri între ele; pe trotuar pe un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe; pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare”, a anunțat Patriarhia Română.