03 aug. 2023 | 12:04

Pediatrul Mihai Craiu, atenționare pentru toți părinții! Cea mai des apărută afecțiune la copii pe timpul verii, tratată greșit. Ce nu ai știut până acum

Știri generale
Pediatrul Mihai Craiu, atenționare pentru toți părinții! Cea mai des apărută afecțiune la copii pe timpul verii, tratată greșit. Ce nu ai știut până acum
Mihai Craiu, medic pediatru

În sezonul cald, numărul copiilor care ajung în cabinetele de pediatrie crește considerabil, iar anumite afecțiuni se repetă la un număr semnificativ de copii. Din acest motiv, mulți părinți speriați de simptome fac presiuni în fața medicilor cu scopul de a obține un tratament pe bază de antibiotic. Din păcate, acest lucru este total greșit.

Care sunt motivele, aflați în rândurile de mai jos.

Cine este deja părinte, știe cu siguranță care sunt principalele afecțiuni ”comune” care apar în timpul verii. Mai cu seamă, printre acestea se numără simptomele de „roșu în gât”, un motiv de disconfort și îngrijorare pentru mulți copilași și părinți.
Sfatul medicului pentru toți părinții

Din păcate, această afecțiune reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de prescripție a antibioticelor în țara noastră, atrage atenția conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Russescu” din București.

Astfel, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru copii, specialistul susține că, mulți părinți sunt tentați să solicite antibiotice pentru copiii lor, în cazul în care prezintă simptome de febră și roșu în gât, însă aceasta nu este întotdeauna o soluție adecvată. El explică pe pagina de Facebook a Spitalului virtual pentru copii că, teoretic, un copil cu febră și roșu în gât, dar cu vezicule sau afte de mucoasă, are mai degrabă o boală virală numită herpangină, care nu necesită tratament cu antibiotice.

Medicul recomandă părinților să nu solicite în mod automat antibiotice pentru copiii lor în aceste situații, ci să urmeze sfatul unui specialist. Tratamentul pentru herpangină implică administrarea de antitermice, analgezice locale și o bună hidratare, iar boala trece de obicei fără a necesita intervenție cu antibiotice.

Pentru a evita consumul neadecvat de antibiotice, cât și efectele nedorite ale acestora, este esențial ca părinții să fie informați corect de către medicii specialiști și să urmeze recomandările acestora în ceea ce privește tratamentul potrivit pentru copiii lor.

Mitul înghețatei și al băuturilor reci, spulberat de un medic pediatru

Nu de puține ori am auzit că ne va durea gâtul de la consumul de înghețată și băuturi reci, ba mai mult, că ”vom face roșu în gât” și vom avea probleme cu amigdalele.
În realitate, medicul Evelina Frunză a oferit mai multe detalii privind apariția ”roșului în gât”. Această afecțiune apare, de fapt, în urma unor infecții virale sau bacteriene, iar contrar multor păreri, înghețata și băuturile reci nu provoacă „roșu în gât”, ci mai mult, ajută la calmarea durerilor.

„Atunci când copilul are o serie de simptome precum febră, tuse, nas înfundat, strănut, dureri de gât, cel mai frecvent este vorba de o infecție virală. În aceste cazuri, nu sunt necesare analize de laborator, diagnosticul este pus de medic în urma consultului clinic. Durata bolii este de aproximativ 5-7 zile și tratamentul este simptomatic”.

Vinovată pentru 70% din cazuri este faringita acută, produsă de infecții virale, iar 30% dintre cazuri sunt produse de faringita streptococica, de natură bacteriană.

„Aceasta apare de obicei la copilul peste 3 ani. Când pe tabloul clinic apar febra înaltă, dureri de gât intense (odinofagie), stare generală modificată, fără alte simptome (tuse, strănut, rinoree), cel mai probabil vorbim de o infecție bacteriană. În cazul infecțiilor bacteriene poate fi necesară efectuarea analizelor de laborator (test rapid antigen/exudat faringian), acestea fiind recomandate de medicul pediatru în urma consultului medical”, mai spune dr. Evelina Frunză.