România, ca și alte țări, se confruntă cu o problemă extrem de gravă, datorată numărului din ce în ce mai mare de persoane testate pozitiv cu COVID-19. Situația este cu atât mai alarmantă, cu cât cadrele medicale se îmbolnăvesc în număr mare, creând o panică generală asupra întregului sistem medical. Din cauza faptului că mai mulți medici și-au prezentat demisia în ultimele zile, Guvernul ia în considerare măsuri dure pentru a opri această plecare în masă.
Pentru că zeci de medici și-au dat demisia în ultimele zile, motivând lipsa echipamentelor de protecție, Guvernul are în vedere două măsuri prin care să îi oprească medici să părăsească „câmpul de luptă”, în plin război cu COVID-19. Aceste variante sunt fie interzicerea dreptului la liberă practică, acest lucru însemnând că medicii nu vor mai putea să lucreze niciodată, fie prelungirea perioadei de preaviz, pentru a le mai oferi timp de gândire.
Premierul Ludovic Orban a declarat că din punctul său de vedere, interzicerea dreptului la liberă practică ar fi o măsură prea radicală, având în vedere că țara noastră are nevoie de medici în permanență.
„Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România.
Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la prevederile Codului Muncii.
Interzicerea dreptului de practică (n.r) este o propunere formulată de foarte mulţi şi din zona politică şi din cea nepolitică. Nu am o opinie clar formulată”, a declarat Ludovic Orban pentru Europa FM.
Premierul a mai menționat că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca bolnavii și cadrele medicale să beneficieze de îngrijiri medicale corespunzătoare.
„Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare.
Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrate, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale
Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării ne-am dat seama că sunt rezervele goale”, a mai adăugat acesta.
Politologul Cristian Pîrvulescu a abordat, de asemenea, problema medicilor care se lasă cuprinși de teamă și părăsesc instituțiile medicale. Din păcate, în urma lor rămâne o situație fără scăpare: „Înțelegem temerea acestor oameni în condițiile în care nu au instrumentele necesare. E ușor să dai vina pe actualii guvernanți, dar asta e o problemă recurentă. Nu se fac minuni peste noapte, dar situația se poate restabili. Gândiți-vă, soldați care își dau demisia din armată în plin război!
Fără medici, asistente, personal medical va fi foarte greu să se depășească acest moment, așa că trebuie să se găsească resurse pentru păstrarea lor”.