02 apr. 2020 | 09:23

Pedepse aspre pentru toți medicii care demisionează în această perioadă! Care este soluția propusă de Guvernul Orban

Sănătate
Pedepse aspre pentru toți medicii care demisionează în această perioadă! Care este soluția propusă de Guvernul Orban

România, ca și alte țări, se confruntă cu o problemă extrem de gravă, datorată numărului din ce în ce mai mare de persoane testate pozitiv cu COVID-19. Situația este cu atât mai alarmantă, cu cât cadrele medicale se îmbolnăvesc în număr mare, creând o panică generală asupra întregului sistem medical. Din cauza faptului că mai mulți medici și-au prezentat demisia în ultimele zile, Guvernul ia în considerare măsuri dure pentru a opri această plecare în masă.

Cele două măsuri luate în calcul de Guvern

Pentru că zeci de medici și-au dat demisia în ultimele zile, motivând lipsa echipamentelor de protecție, Guvernul are în vedere două măsuri prin care să îi oprească medici să părăsească „câmpul de luptă”, în plin război cu COVID-19. Aceste variante sunt fie interzicerea dreptului la liberă practică, acest lucru însemnând că medicii nu vor mai putea să lucreze niciodată, fie prelungirea perioadei de preaviz, pentru a le mai oferi timp de gândire.

Premierul Ludovic Orban a declarat că din punctul său de vedere, interzicerea dreptului la liberă practică ar fi o măsură prea radicală, având în vedere că țara noastră are nevoie de medici în permanență.

Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România.

Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la prevederile Codului Muncii.

Interzicerea dreptului de practică (n.r) este o propunere formulată de foarte mulţi şi din zona politică şi din cea nepolitică. Nu am o opinie clar formulată”, a declarat Ludovic Orban pentru Europa FM.

„Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență”

Premierul a mai menționat că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca bolnavii și cadrele medicale să beneficieze de îngrijiri medicale corespunzătoare.

Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare.

Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrate, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale

Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării ne-am dat seama că sunt rezervele goale”, a mai adăugat acesta.

Politologul Cristian Pîrvulescu a abordat, de asemenea, problema medicilor care se lasă cuprinși de teamă și părăsesc instituțiile medicale. Din păcate, în urma lor rămâne o situație fără scăpare: „Înțelegem temerea acestor oameni în condițiile în care nu au instrumentele necesare. E ușor să dai vina pe actualii guvernanți, dar asta e o problemă recurentă. Nu se fac minuni peste noapte, dar situația se poate restabili. Gândiți-vă, soldați care își dau demisia din armată în plin război!

Fără medici, asistente, personal medical va fi foarte greu să se depășească acest moment, așa că trebuie să se găsească resurse pentru păstrarea lor”.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Arpad Paszkany s-a afișat cu noua iubită, cu 24 de ani mai tânără, iar acum s-a aflat totul: femeia a rupt tăcerea
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu Guda
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro