Pe timpul pandemiei, Bulgaria a ajuns ca în China: ce măsuri ar trebui să împrumutăm și noi de la ei

Pe timpul pandemiei, Bulgaria a ajuns ca în China: ce măsuri ar trebui să împrumutăm și noi de la ei

Fiecare țară reacționează diferit la explozia numărului celor infectați de coronavirus. Bulgarii, de exemplu, se pare că au luat o pagină din ”manualul” chinezilor.

La momentul redactării acestui material, în Bulgaria erau înregistrate 359 de cazuri de coronavirus, dintre care doar 8 s-au reflectat într-un deces. În contextul în care primul caz a fost înregistrat pe 6 martie, se poate spune că autoritățile de la Sofia se descurcă destul de bine, în acest context. O parte din meritul acestei situații mult mai optimiste decât în România pleacă de la măsurile de prevenție a răspândirii infecției luate până în prezent.

Începând de astăzi, întreaga populație a Bulgariei trebuie să poarte măști de protecție în momentul în care iese pe stradă. În acest fel, purtătorii virusului nu vor putea să-l dea mai departe la fel de simplu ca în prezent. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut aseară de Ministrul Sănătății.

Ce spun ultimele cercetări despre virusul care provoacă boala Covid-19

La fel ca în Austria, Ministrul bulgar al Sănătăţii Kiril Ananiev a declarat că măsurile se referă la locurile publice atât în interior cât şi în aer liber. În contextul în care există în circulație mai multe tipuri de măști, cu diferiți factori de protecție, este important de reținut că ministrul nu a precizat ce tipuri de mască sunt obligatorii. De asemenea, la fel ca în multe colțuri de pe mapamond, măştile de protecţie nu se găsesc în număr suficient în farmaciile din Bulgaria şi, dacă sunt disponibile, un client poate cumpăra până la cinci.

Bulgaria este cea mai săracă țară din UE, dar tot a stabilit pe parcursul zilei de ieri acordarea unui sprijin finanaciar pentru companiile afectate de criza provocată de noul coronavirus. În plus, statul va plăti 60% din salariul unui angajat pentru a preveni concedierile. Comerţul cu amănuntul, transportul, sectorul hotelier şi restaurantele precum şi sectoarele cultural şi turistic pot beneficia de aceste măsuri. Românii doar visează la astfel de măsuri, în contextul în care numărul șomerilor a explodat de la o lună la alta în țara noastră.