Pe cine trimite România în Turcia pentru a scoate oamenii de sub dărâmături. Echipa este formată din 58 de membri
Turcia a cerut ajutor lumii după ce a fost lovită de două cutremure devastatoare, luni. România a reacționat în urma anunțului Turciei. Pe cine trimite România în Turcia pentru a scoate oamenii de sub dărâmături. Echipa este formată din 58 de membri.
România sare în ajutorul Turciei după cele două cutremure devastatoare. În ce constă ajutorul
România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei care a fost lovită de două cutremure cu o magnitudine de peste 7 pe scara Richter.
Deja, la doar câteva ore după primul cutremur bilanțul victimelor sărise de 1000 de morți. În timp ce erau căutați supraviețuitori s-a mai produs un cutremur de mare intensitate, astfel că se șteaptă ca numărul victimelorsă crească.
România trimite o echipă de salvare complexă în Turcia
Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din:
– modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;
-echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;
-medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca);
-ofițeri de legătură din cadrul DSU.
Echipajul român este compus din 58 de oameni
În total, echipa de sprijin care va ajuta Turcia este formată din 58 membri. Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București.
De asemenea, aeronavele vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cele două cutremure.
10 români, blocați în Turcia
Totodată, grupul de cetățeni români care se află în Turcia, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator și care a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere, se vor întoarce în țară cu una dintre aeronavele amintite anterior.
Trebuie precizat faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul lor.
Când s-a produs primul cutremur în sudul Turciei
Primul cutremur produs în sudul Turcia, în jurul orei 4 dimineață, a avut o intensitatede 7,8 pe scara Richter, iar cel de-al doilea, înregistrat luni în jurul prânzului a avut o instenitate de 7,5 pe scara Richter.
Până în prezent s-au înregistrat peste 1500 de morți și mii de răniți în Turcia și Siria, însă bilanțul victimelor se așteaptă să crească mult în perioada următoare.