Pe cine înțeapă de fapt țânțarii. Grupa de sânge pe care o preferă

de: Ștefan R. Apostol
10 05. 2022

Dacă ți se pare că țânțarii te iubesc mai mult decât pe ceilalți oameni, este foarte posibil. Studiile arată că aproximativ 20% dintre oameni sunt deosebit de irezistibili pentru aceste insecte. Unii ar putea spune că acest lucru se datorează faptului că aveți „sânge dulce”, ceea ce nu este adevărat. Cu toate acestea, grupa ta de sânge poate juca un rol important, la fel ca și o serie de alți factori, cum ar fi hainele, respirația și chiar bacteriile care trăiesc pe pielea ta.

Motivele pentru care țânțarii îi înțeapă pe unii oameni mai mult decât pe alții

O varietate de factori influențează motivul pentru care țânțarii sunt atrași de noi, dar o mare parte din atracție se reduce la genetică.

Dacă ați petrecut vreodată timp în aer liber în timpul verii, ați văzut că țânțarii nu sunt ospătari cu șanse egale. Unii oameni se pot bucura de o seară în curtea din spate fără nicio mușcătură.

Ații sfârșesc acoperiți de mâncărimi. Așadar, ce anume îi face pe unii oameni mai atractivi pentru țânțari decât alții?

Știința arată că o varietate de factori ne fac mai gustoși pentru dăunătorii înaripați. De la cantitatea de dioxid de carbon emisă în respirația noastră până la culoarea hainelor pe care le purtăm.

Culorile mai închise atrag țânțarii mai mult decât cele mai deschise. Dar, în cele din urmă, o mare parte din variația preferințelor pentru țânțarii de zi cu zi se reduce la doi factori. Este vorba mirosul nostru natural al corpului și genetica.

Regulile atracției

Țânțarii se hrănesc cu noi din motive practice. Numai femelele înțeapă oamenii. Femelele o fac pentru a obține proteine din sângele nostru pentru a-și produce ouăle. Pentru a-și localiza prada, femelele sunt dotate cu receptori olfactivi speciali.

Aceștia detectează dioxidul de carbon și mirosurile oamenilor. Și asta înseamnă că oamenii sunt emițători mai mari de dioxid de carbon. În general, fac asta dacă sunt supraponderali și tind să fie mai atractivi pentru țânțari.

Grupa noastră de sânge poate ajuta, de asemenea, la determinarea preferințelor țânțarilor. Un studiu a constatat că țânțarii preferă persoanele cu grupa de sânge O de aproape două ori mai mult decât cele cu grupa de sânge A.

Indiferent de grupa de sânge, același studiu a constatat că persoanele care emit o substanță chimică pe piele care indică grupa lor de sânge au mai multe șanse să fie înțepate de țânțari.

Alte cercetări au descoperit că exercițiile fizice, datorită acidului lactic secretat în transpirație și creșterii temperaturii corpului, vă pot face să ieșiți mai mult în evidență în fața zburătoarelor sugătoare de sânge.

Țânțarii și îngemănarea mirosului de pe corp

Dacă aveți ghinionul de a fi un magnet la țânțarii din grădină, în cele din urmă, s-ar putea să fie vorba de constituția voastră genetică. Un studiu efectuat în 2015 pe gemeni și publicat în revista PLOS One a constatat că ADN-ul poate fi responsabil pentru aproape 67% din atracția pentru țânțari.

Sunt la niveluri similare cu cele la care înălțimea și IQ-ul sunt legate genetic. Studiul a luat două grupuri de gemene de sex feminin. Un grup de gemene identice și celălalt fratern.

Cele două grupuri au fost puse să își bage mâinile în recipiente de plexiglas în formă de Y. Acestea au permis țânțarilor să le detecteze mirosul fără a le permite să le înțepe.

Cercetătorii au descoperit că gemenele identice, care împărtășeau exact aceleași gene, aveau niveluri mai asemănătoare de atracție pentru țânțari în comparație cu grupul de gemene fraterne.

Studiile anterioare au concluzionat că gemenii identici împărtășesc mirosuri corporale mai asemănătoare decât gemenii non-identici. Cercetătorii au concluzionat că genele joacă un rol în mirosul corporal și în atracția țânțarilor.

Alte motive care atrag țânțarii

Îna fară de caracteristicile genetice mai sunt și alți factori care atrag țânțarii să ne deranjeze cu bâzâitul și înțepăturile lor.

Țânțarii sunt atrași de îmbrăcăminte. Țânțarii își folosesc ochii pentru a ținti victimele. Cercetările arată că purtarea de culori închise vă face mai ușor de observat. Optați, în schimb, pentru culori mai blânde, cum ar fi pastelurile, bejul sau chiar albul.

În același timp, țânțarii pot simți dioxidul de carbon de la o distanță semnificativă. În plus, ei pot vedea oamenii de la o distanță de 5 până la 15 metri. Aceste două indicii îi ajută să vă urmărească.

De asemenea, cu cât expiri mai mult, cu atât devii mai atrăgător. Persoanele mai mari expiră mai mult, așa că este mai probabil să atragă țânțarii.

Căldura și transpirația sunt un factor de atracție pentru țânțarii enervanți

Țânțarii au nas și pentru alte mirosuri. De exemplu, ei pot mirosi acidul lactic, amoniacul și alți compuși emiși în transpirație. Exercițiile fizice intense cresc acumularea de acid lactic și căldură în corpul dumneavoastră.

În plus, factorii genetici vă afectează „profilul olfactiv”, care poate influența cât de atractiv sunteți pentru țânțari. Aceste lucruri fac ca țânțarii să găsească mai ușor unele persoane decât altele.

Pielea dumneavoastră este în mod natural plină de viață microscopică. Aceste bacterii amestecate cu transpirația creează un parfum distinct. Unele cercetări au arătat că tipurile și cantitatea de bacterii de pe pielea unei persoane pot juca un rol în atragerea țânțarilor.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au împărțit participanții în cei care erau foarte atractivi pentru țânțari și cei care nu erau. Primul grup avea o comunitate mai mare de microbi, dar era mai puțin diversă decât cei care nu erau la fel de atractivi pentru țânțari.

Țânțarii și femeile însărcinate

Se pare că sarcina atrage anumite specii de țânțari. Nu s-au făcut multe cercetări în acest sens. Un studiu efectuat în Africa în anul 2000 a constatat că de două ori mai mulți țânțari gravitau spre persoanele însărcinate, comparativ cu cele care nu sunt însărcinate.

Cercetătorii cred că acest lucru se poate întâmpla din câteva motive, printre care:

  • Dioxidul de carbon: Persoanele aflate la sfârșitul sarcinii expiră un volum de respirație cu 21% mai mare decât persoanele care nu sunt însărcinate.
  • Căldura: Abdomenul persoanelor însărcinate era cu aproximativ un grad mai cald.

Atenție băutorii de bere! Tânțarii sunt atrași de alcool

Cine știa că țânțarii au gust de bere? Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că țânțarii zburau spre participanții la studiu care băuseră un litru de bere decât spre participanții care băuseră un litru de apă.

Cu toate acestea, motivul acestei creșteri rămâne neclar. Nici expirația de dioxid de carbon, nici temperatura pielii nu au arătat vreo corelație între consumul de alcool și aterizarea țânțarilor.

Chiar și așa, constatările sugerează că ar trebui să vă luați măsuri de precauție împotriva țânțarilor atunci când consumați alcool.

Concluzie

Deși poate părea un mister de ce țânțarii preferă unele persoane în detrimentul altora, se pare că știința poate oferi câteva indicii.

Hainele închise la culoare, grupa sanguină, transpirația, dioxidul de carbon, sarcina, bacteriile de pe piele și consumul de bere sunt câteva lucruri despre care cercetătorii au descoperit că tind să atragă țânțarii.