Pe cine a sunat Vladimir Putin chiar înainte de invadarea Ucrainei. Singura persoană străină cu care a vorbit

de: Ștefan R. Apostol
24 02. 2022

Trupele rusești au lansat joi atacul anticipat asupra Ucrainei, în timp ce președintele Vladimir Putin a lăsat deoparte condamnarea și sancțiunile internaționale și a avertizat alte țări că orice încercare de a interveni va duce la „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată”. Explozii puternice au fost auzite înainte de răsărit în Kiev, Harkov și Odesa, în timp ce liderii mondiali au deplâns începutul unei invazii care ar putea provoca pierderi masive de vieți omenești, ar putea răsturna guvernul ucrainean ales în mod democratic și ar putea amenința echilibrul post-Război Rece de pe continent.

Cizma rusească a intrat în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a declarat legea marțială, afirmând că Rusia a vizat infrastructura militară a Ucrainei. Ucrainenii care se pregăteau de mult timp pentru perspectiva unui asalt, fără a ști niciodată cu exactitate când va avea loc.

Majoritatea populației a fost îndemnată să rămână acasă și să nu intre în panică, chiar și în timp ce agenția de pază a frontierelor țării a raportat un baraj de artilerie din partea trupelor rusești din Belarusul vecin.

Președintele Joe Biden a promis noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru această agresiune pe care comunitatea internațională o aștepta de săptămâni întregi, dar pe care nu a putut să o împiedice prin diplomație.

Putin a justificat totul într-un discurs televizat, afirmând că atacul a fost necesar pentru a proteja civilii din estul Ucrainei. Oficialii americani spun că este o afirmație falsă pe care SUA au prezis că o va face ca pretext pentru o invazie.

Putin a acuzat SUA și aliații săi că au ignorat cererile Rusiei de a împiedica Ucraina să adere la NATO și de a obține garanții de securitate. De asemenea, el a susținut în mod credibil că Rusia nu intenționează să ocupe Ucraina, ci va acționa pentru a o demilitariza și pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au comis crime.

Într-o declarație scrisă, Biden a condamnat atacul și a promis că SUA și aliații săi vor  trage Rusia la răspundere. Președintele a declarat că intenționează să vorbească cu americanii joi, după o reuniune a liderilor Grupului celor șapte. Alte sancțiuni împotriva Rusiei ar urma să fie anunțate joi.

Vladimir Putin și telefonul de la miezul nopții

Cu doar câteva ore înaintea declanșării atacului asupra Ucrainei, liderul de la Kremlin a vorbit la telefon cu unul din aliații săi loiali, președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, conversația fiind confirmată de administrația prezidențială din Belarus.

„Către ora (locală) 5.00 (6.00, ora României), o conversaţie la telefon a avut loc între preşedinţii belarus şi rus. În cursul convorbirii, Vladimir Putin l-a informat pe colegul său belarus cu privire la situaţia de la frontiera cu Ucraina şi din Donbas”, precizează preşedinţia belarusă.

De altfel, președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat astăzi că trupele din fosta țară sovietică ar putea participa la operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, dacă va fi necesar, a relatat agenția de presă Belta.

UE plănuiește „cel mai dur” pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană plănuiește „cel mai puternic, cel mai dur pachet de sancțiuni” pe care l-a avut în vedere vreodată, în cadrul unui summit de urgență organizat joi, în timp ce armata rusă a atacat Ucraina, iar liderii mondiali au reacționat cu indignare la acțiunile Moscovei.

„Ținta este stabilitatea în Europa și întreaga ordine de pace internațională, iar noi îl vom trage la răspundere pe președintele Putin pentru acest lucru. Vom prezenta un pachet de sancțiuni masive și specifice liderilor europeni pentru aprobare”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește și: Liderii G7 critică atacul lui Putin în Ucraina. Ce au spus despre Rusia

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, l-a numit „cel mai puternic, cel mai dur pachet  luat în considerare vreodată.

„O mare putere nucleară a atacat o țară vecină și amenință cu represalii orice alte state care ar putea veni în ajutor. Aceasta nu este doar cea mai mare încălcare a dreptului internațional, ci și o încălcare a principiilor de bază ale coexistenței umane.

Costă multe vieți, cu consecințe necunoscute care ne așteaptă. Uniunea Europeană va răspunde în cei mai puternici termeni posibili.”, a declaat azi șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Von der Leyen a declarat că  sancțiunile pe care le va propune liderilor UE „vor viza sectoare strategice ale economiei rusești prin blocarea accesului la tehnologii și piețe care sunt esențiale pentru Rusia”, conform publicației Times.